nieuws

Consumentenbond: ‘Polisjungle zorgverzekeringen onvoldoende aangepakt’

Schade 1227

De Consumentenbond vindt dat er flink worden geschrapt in het aanbod van zorgpolissen. Voor de klant is het moeilijk om de verschillen tussen alle polissen boven tafel te krijgen. Volgens de Consumentenbond zijn er ruim 1200 combinatiemogelijkheden voor een zorgverzekering, zo blijkt uit onderzoek van de bond. Ze wil nu dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deze Polisjungle aanpakt.

Consumentenbond: ‘Polisjungle zorgverzekeringen onvoldoende aangepakt’

Het totaal aantal polissen is minder geworden dan de 1400 combinatiemogelijkheden die vorig jaar werden gevonden. Bart Combée, directeur Consumentenbond, zegt hierover: “Alleen polissen die zich daadwerkelijk inhoudelijk onderscheiden moeten overblijven en die verschillen moeten transparant zijn. Maar op de websites van de verzekeraars staat niets over polissen die gelijk of nagenoeg gelijk zijn. Consumenten worden daardoor nog steeds niet goed genoeg geholpen in de Polisjungle. We vragen daarom de NZa nader onderzoek te doen. Ook willen wij maatregelen richting zorgverzekeraars die de ‘regeling informatieverstrekking’ niet nakomen.”

Identieke voorwaarden
De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk. Maar de prijs en de zorgaanbieders die gecontracteerd zijn, worden volgens de Consumentenbond niet voorgeschreven. Daar kunnen verzekeraars het verschil maken, aldus de belangenbehartiger. “De voorwaarden van de restitutiepolissen (met vrije zorgkeuze) zijn bij de verschillende aanbieders van hetzelfde concern zo op elkaar te leggen”, zegt Combé. “Maar ook in de naturapolissen van verschillende concerns zijn in veel polissen geen of nauwelijks verschillen in voorwaarden én contractering te vinden. Dit betekent dat bij één concern vaak dezelfde vergoedingspercentages gelden en veelal dezelfde aanbieders zijn gecontracteerd. Wel verschillen ze soms in prijs.”

Reageer op dit artikel