nieuws

Aardbevingsschade gaswinning profijtelijk voor CED

Schade 1126

Aardbevingsschade gaswinning profijtelijk voor CED

Claimsmanagement- en expertisebedrijf CED heeft samen met adviesbureau Arcadis twee miljoen euro overgehouden aan de hulp aan Groningse aardbevingsslachtoffers. RTV Noord meldt dat op basis van cijfers die begin december werden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. De helft van de winst wordt gereserveerd.

Arcadis (55%) en CED (45%) namen begin vorig jaar onder de naam Centrum Veilig Wonen (CVW) de schade-afwikkeling in het aardgaswinningsgebied over van de NAM. Uit het jaarverslag blijkt dat CVW in haar eerste jaar een omzet van € 27,4 miljoen draaide. Na aftrek van belastingen bleef daar ruim € 2 mln van over. De helft daarvan gaat naar de aandeelhouders. De rest, ruim € 1 mln, wordt in de reserves gestopt.

Salarissen
Volgens CVW-woordvoerder Arjan van de Leur komt de winst uit een vaste toeslag op de uurtarieven, die door de NAM wordt betaald. “En dat is van tevoren zo afgesproken”, licht de CVW-woordvoerder toe. In het eerste jaar stonden ruim 70 mensen voor ruim € 3 mln op de loonlijst. Daarnaast was er € 5 mln aan kosten voor het uitbesteden van werk en andere externe kosten. Inmiddels werken er 250 mensen voor het CVW in Appingedam.

Klachten
In totaal werden in het eerste jaar 34.000 schademeldingen verwerkt. Over de behandeling daarvan kwamen 139 klachten bij het CVW binnen. Daarnaast trokken nog eens 47 ontevreden gedupeerden bij de Onafhankelijk Raadsman Gaswinning aan de bel over de werkwijze van het schadebedrijf in Appingedam.

Reageer op dit artikel