nieuws

FDON: Cyberaanvallen vinden op elk moment van de dag plaats

Schade 280

FDON: Cyberaanvallen vinden op elk moment van de dag plaats

Hoe goed je ook bent beschermd; criminelen weten altijd een weg naar je bedrijfsgegevens te vinden. Tijdens het FDON-event over Cyberrisk en preventie op 1 november bij de Odin Group in Hengelo was de boodschap duidelijk. Deskundigen van IT Lesscher, Previder en Hiscox lieten de aanwezige adviseurs zien wat cyberrisico’s zijn, wat je er aan kunt doen en hoe je de adviseur en zijn klant zich er tegen kunnen verzekeren.

Tijdens een goedbezochte bijeenkomst opende Erik van de Berg de bijeenkomst op de hoogste verdieping van het Odin Group pand aan de A1 bij Hengelo. Gastheer Tonnis Goosen (Commercieel Manager IT Lesscher) informeerde ons over de Odin Group en haar verschillende labels. IT Lesscher en Previder zijn twee van deze ondernemingen.

Tonnis vervolgde zijn presentatie met een tweetal filmpjes Norse Attack en Companies like yours en werd de boodschap helder. De cyber aanvallen vinden op elk moment van de dag plaats. Hoe goed je het bedrijf ook hebt beschermd met firewall software en dergelijke, de medewerker blijft de zwakste schakel. De nieuwste trend zijn DDoS aanvallen, waarmee criminelen je server blokkeren en vragen om losgeld. Het kan tegenwoordig zelfs op verzoek.

In een tijd van Internet of Things is de kans op misbruik van je privacy gegevens niet meer ver van je bed. Kun je dit alles voorkomen? Nee, maar zorg naast een goede voordeur (Next Generation Firewall ) en het maken van real time back up’s ook voor een goede achterdeur. Zorg dat je personeel zich bewust is van de gevaren. Al met al een duidelijke boodschap van onze gastheer. Waarna het tijd was voor een overheerlijke maaltijd en om te netwerken.

Failliet

Na de gebruikelijke ‘borrel’ was het woord aan Xandra ter Riet. Cyberrisk deskundige van Hiscox. Persoonsgegevens, medische en betaalkaart gegevens zijn voor de criminelen veel geld waard, is de boodschap van Xandra. Ondanks het feit dat de zakelijke en financiële dienstverlening, detailhandel en media & Entertainment in 49% (2014) van de gevallen het doelwit was, levert een record uit de gezondheidszorg het meeste op (€ 287,- per record).

Ook blijkt dat helaas moet worden vastgesteld dat 60% van de gehackte kleine en middelgrote ondernemingen na een halfjaar failliet is. Dit omdat ze niet in staat blijken om de kosten voor de afwikkeling van een gegevens inbreuk te dragen. Al met al een goede reden om dit risico bij deze ondernemers onder de aandacht te brengen. (Voor de liefhebbers van meer achtergrond informatie is een rapport te downloaden via Cybersecuritybeeld Nederland. Deze wordt jaarlijks gepubliceerd door de NCSC. )

In Nederland geldt er de meldplicht datalekken. Doe je dit niet of blijken er slordige fouten te zijn gemaakt kun je een boete krijgen van max € 820.000,- of 10% van de jaaromzet. Op dit moment zijn er nog geen praktijk voorbeelden.

Verzekering

Om de kosten van de verweer tegen afwikkeling van claims, de kosten van forensisch onderzoek, inkomstenverlies, herstellen van beschadigde gegevens et cetera betaalbaar te houden kan je je als bedrijf hiervoor verzekeren. Tot een omzet van 2 miljoen hanteert Hiscox een zogenaamde PPP(pre priced proposals ) verzekering. Deze standaard verzekering kent een premie vanaf 690,- per jaar (excl. assurantiebelasting). Ook de eventuele boete van de toezichthouder is dan meeverzekerd.

Daarna volgde de rondleiding bij Previder. Na enkele instructies met het oog op de privacy werden we rondgeleid in een goed beveiligde omgeving. Het voormalige EXPO pand is omgebouwd tot een brandveilig gebouw en voorzien van noodstroom. De datacenters van Previder zijn ontworpen voor het leveren van optimale betrouwbaarheid (alle componenten minimaal dubbel uitgevoerd) , veiligheid en continuïteit. Ze bieden ruimte voor de huisvesting van zowel grote- als kleine IT omgevingen. Het pand is 24/7 bereikbaar. Voor interesse voor het afhuren van een ruimte of rondleiding verwijzen wij u graag door naar de medewerkers van Previder.

Het was al met al een leerzame avond. Of het gezegde ‘beter voorkomen, dan genezen’ hiermee werkelijkheid is geworden zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

cyberrisk

Auteur: Johan Zomer

 

Reageer op dit artikel