nieuws

Allianz voorziet toenemende vraag naar droneverzekeringen

Schade 1593

Allianz voorziet toenemende vraag naar droneverzekeringen

Het toenemend aantal drones in het luchtruim brengt extra risico’s met zich mee zoals botsingen en aanslagen. Hiervoor waarschuwt verzekeraar Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) in een rapport. Tegelijkertijd leiden de risico’s volgens Allianz tot een nieuwe verzekeringsmarkt die in 2020 kan oplopen tot $ 1 miljard.

Om te zorgen voor veilige vluchten met drones en andere onbemande luchtvaartuigen (UAS) zijn extra maatregelen nodig zo stelt AGCS in het rapport Rise of the Drones: Managing the Unique Risks Associated with Unmanned Aircraft Systems. Allianz pleit onder meer voor systematische registratie van onbemande luchtvaartuigen en degelijke opleiding en training van operators.
“Er zijn al genoeg incidenten en bijna-ongevallen met UAS geweest die onze zorg bevestigen dat de waarschijnlijkheid van botsingen en andere schadegevallen toenemen zodra het aantal drones groeit”, zegt James Van Meter, Aviation Practice Leader bij AGCS.

Explosieve groei
Nu drones kleiner, goedkoper en makkelijker in gebruik worden – en reglementaire veranderingen zoals in de VS de toetredingsdrempel verlagen – neemt de verwachte groei explosief toe. Verwacht wordt dat wereldwijd de dronemarkt in 2020 zal toenemen tot 4,7 miljoen toestellen of meer en de markt voor commerciële toepassingen van UAS-technologie zal naar schatting groeien van $2 miljard naar $127 miljard.
“Het aantal UAS in commercieel gebruik zal sterk toenemen in de komende tien jaar, omdat ze effectief kunnen worden ingezet bij het uitvoeren van eenvoudige of gevaarlijke werkzaamheden”, verklaart Thomas Kriesmann, Senior Underwriter General Aviation bij AGCS. UAS hebben volgens hem tevens het potentieel om in de toekomst in een aantal bedrijfstakken problemen op te lossen en kosten te besparen.

Verzekeraars zelf maken ook steeds meer gebruik van UAS om risicobeoordelingen van bouw- of infrastructuurprojecten gemakkelijker en veiliger te maken en de behandeling van schades sneller en doeltreffender te maken. Allianz ondersteunt zelfs de pilot-to-business markt FairFleet waar piloten contact kunnen leggen met bedrijven die behoefte hebben aan UAS en waar men diensten rondom verzekeringen en schaderegeling aanbiedt.

Botsingen en verlies van controle voornaamste zorgen 
Ondanks de voordelen moeten ook de nieuwe risico’s en de mogelijkheden voor misbruik van UAS-technologie worden in kaart worden gebracht, zo stelt Allianz. UAS roept twee zorgen rondom veiligheid op die volgens AGCS prioriteit zouden moeten hebben: botsingen in de lucht en het verlies van controle, bijvoorbeeld door een systeemfout. Daarnaast wijst de verzekeraar op de inzet van drones door terroristen en de risico’s als de onbemande vliegtuigen gehackt worden of als er gegevens uit gestolen worden (spoofing)

Er moeten volgens de verzekeraar betere regels voor een veilig gebruik van UAS komen. “Op veel locaties zijn er weinig of geen opleidingen voor piloten en onderhoudsnormen”, legt Van Meter uit. Ook is registratie van onbemande vliegtuigen vaak nog niet verplicht wat de gebruiker anonimiteit verleent in het geval van een incident. “Echter in de toekomst zal identificatie van zowel de UAS als de operator van essentieel belang zijn om een deugdelijke aansprakelijkheid te behouden”, zegt Kriesmann. “De invoering van een regeling in de stijl van voertuigregistratie zal op korte termijn noodzakelijk zijn.”

Groeipotentie droneverzekering
Naast de producenten, eigenaren en operators van UAS lopen ook bedrijven die UAS verkopen en onderhouden risico’s. Volgens AGCS wint de zogenaamde ‘droneverzekering’ snel aan populariteit binnen de verzekeringssector. “Of je nu een koffiezaak hebt of een leverancier van vrachtwagens bent, je hebt verzekeringen nodig om je bedrijf te runnen. Bij drones is dat niet anders”, legt Van Meter uit. “De meeste commerciële operators van UAS zullen minstens $1 miljoen dekking nodig hebben om zich te beschermen tegen de risico’s.”
Uitgaande van de groeiprognoses voor de commerciële industrie heeft de droneverzekeringsmarkt volgens AGCS alleen in de Verenigde Staten al de potentie om uit te groeien tot een waarde van meer dan $500 miljoen tegen het einde van 2020. Wereldwijd zou de waarde $1 miljard kunnen benaderen.

Reageer op dit artikel