nieuws

PvdA en VVD: ‘Zorg dat burgers niet dupe worden bij afsluiten zorgpolis’

Schade

PvdA en VVD: ‘Zorg dat burgers niet dupe worden bij afsluiten zorgpolis’

De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat minister Edith Schippers (VWS) ingrijpt zodat burgers niet de dupe worden van onduidelijkheden bij het afsluiten van een nieuwe zorgpolis. Dit schrijft de NOS op haar website.

De onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de polissen voor 2016 lopen nog. Een patiënt die nu een polis sluit, weet dus niet wat de voorwaarden zijn. Dan kan het gebeuren dat hij bij een opname niet in het ziekenhuis van zijn keuze terechtkomt, terwijl dat bij het afsluiten van de polis nog wel mogelijk was. PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester zei op de NOS-radio dat dit probleem elk jaar speelt en het ook elk jaar groter wordt. Volgens haar moet de minister de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opdragen om maatregelen te nemen.

Twee oplossingen
Volgens Bouwmeester zijn er twee oplossingen mogelijk. De eerste is dat de nieuwe polis minimaal hetzelfde biedt als de oude polis. Een andere mogelijkheid is dat de tijd van zes weken om van polis te veranderen pas ingaat als vaststaat wat de nieuwe polisvoorwaarden zijn.

NZa
In het FD laat de toezichthouder NZa weten dat er geen wettelijke verplichting is voor zorgverzekeraars om voor half november onderhandelingen afgerond te hebben. “Dat kan ook niet, want dan kunnen partijen de onderhandelingen tot de dag voor de deadline traineren om een hoger tarief af te dwingen”, aldus de NZa.

Patiëntenfederatie
De patiëntenfederatie NPCF schreef op 23 november een brief aan Zorgverzekeraars Nederland. “Patiënten hebben niets aan een nieuwe zorgpolis als er nog geen duidelijkheid is over welke ziekenhuizen zijn ingekocht door de zorgverzekeraar”, luidde de strekking van de brief. De patiëntenfederatie roept zorgverzekeraars op om hun verzekerden in 2016 dezelfde ziekenhuizen te bieden als in 2015. “Dat is de beste manier om een einde te maken aan het gedoe rondom inkoop van zorg van ziekenhuizen.”

Reageer op dit artikel