nieuws

Asscher maakt éénjarig WGA-voordeel onmogelijk

Schade

Asscher maakt éénjarig WGA-voordeel onmogelijk

In een brief naar de Tweede Kamer heeft minister Asscher een maatregel aangekondigd om te voorkomen dat werkgevers vanaf 1 januari 2016 vanwege financieel voordeel voor één jaar overstappen naar de publieke WGA-verzekering van het UWV. Werknemers moeten nu in alle gevallen minstens drie jaar bij het UWV verzekerd blijven.

Meerdere partijen trokken aan de bel nadat Asscher in juli maatregelen aankondigde die de WGA-markt onbedoeld zouden verstoren. Werkgevers die in 2016 eigenrisicodrager zijn van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen konden een eenmalig financieel voordeel behalen door weer terug te keren naar het UWV. Eigenrisicodragers konden hierdoor tonnen besparen door voor één jaar weer terug te gaan naar het UWV. Per 1 januari 2017 konden deze werkgevers vervolgens weer terug keren naar de private sector en de schadelast bij de publieke sector laten.

Asscher laat in zijn brief weten deze situatie zeer onwenselijk te vinden. “Naast de kans dat hiermee de hybride markt ernstig destabiliseert, zal het de focus van werkgevers verleggen van preventie en re-integratie naar financieel voordeel voor de korte termijn. Dat is precies wat ik probeer te voorkomen met de reeds aangekondigde wijzigingen”, schrijft de minister. Om de route voor éénjarig financieel voordeel af te sluiten zal voor alle werkgevers waarvan het eigenrisicodragerschap eindigt een minimale terugkeerperiode naar de publieke verzekering bij het UWV van drie jaar gaan gelden. Dit betekent dat werkgevers die per 1 januari 2016 de publieke verzekering bij UWV instromen pas per 1 januari 2019 opnieuw eigenrisicodrager kunnen worden. Deze werkgevers betalen vanaf 1 januari 2017 nog minimaal twee jaar de meer marktconforme premie.

Reageer op dit artikel