nieuws

Oud-topman HDI-Gerling moet € 3,7 mln betalen

Schade

Oud-topman HDI-Gerling moet € 3,7 mln betalen

De voormalige topman van HDI-Gerling moet van de rechter ruim € 3,7 mln terugbetalen aan de Rotterdamse verzekeraar. Ex-bestuursvoorzitter Bert S. gebruikte het geld onder andere voor zichzelf, zijn vrouw en een bevriend echtpaar en diens bedrijven. De rechter beoordeelde het woensdag als ‘onbehoorlijk bestuur’.

De topman was in 2013 op staande voet ontslagen, nadat De Nederlandsche Bank (DNB) de fraude aan het licht had gebracht. De toezichthouder had een tip gekregen. De verzekeraar kreeg boetes van in totaal 60.000 euro, omdat het bedrijf niet genoeg had gedaan om fraude te voorkomen.

Bevriend echtpaar
De rechter achtte het bewezen dat de oud-bestuursvoorzitter zonder medeweten en zonder de vereiste toestemming van de raad van commissarissen geld van de verzekeraar doorsluisde naar het bevriend echtpaar in Dubai. Ook van dit echtpaar eist HDI in de procedure miljoenen terug.

Mallorca
De topman die tijdens de betalingen zowel ceo, cfo als chief risk officer van de verzekeraar was, gebruikte het geld onder andere voor een appartement in Palma de Mallorca van ruim € 3,1 mln. Daarnaast zou hij geld hebben uitgeleend aan het echtpaar voor onder andere de aanschaf van hun penthouse in Rotterdam en voor de koop van het luxejacht Bembik.

Geen zekerheid
De Gedragscode Belangenverstrengeling en Marktmisbruik staat toe dat HDI financiële diensten aan bestuurders kan verstrekken tegen gebruikelijke commerciële voorwaarden en zekerheden. Maar dat gebeurde niet. Volgens de rechter heeft de oud-topman nooit duidelijke afspraken gemaakt over hoe het geld zou worden terugbetaald en welk rentetarief er zou worden gehanteerd. Bovendien was er nooit enige vorm van zekerheid in de vorm van een borg, onderpand of hypotheek in ruil voor de miljoenen uit de kas van HDI.

Andere procedure
De verzekeraar heeft momenteel ook een procedure lopen tegen twee andere voormalige topmannen. HDI eist van een bedrag van €25,5 mln. Ook zij zouden geld hebben gestolen en zelfs een Arubaanse verzekeringsdochter hebben ontvreemd. Gezamenlijke zouden de topmannen zeker € 30 mln hebben gestolen van HDI.

Reageer op dit artikel