nieuws

Nieuwe voorman HDI-Gerling: ‘Er is adequaat ingegrepen’

Schade

Nieuwe voorman HDI-Gerling: ‘Er is adequaat ingegrepen’

Na hard ingrijpen door De Nederlandsche Bank en HDI-Gerling is de rust bij de verzekeraar snel weer teruggekeerd. Dat vertelt de nieuwe voorman Joost Vink in het nieuwe am:magazine. Hij kijkt liever vooruit, maar gaat ook in op het verleden.

Via De Nederlandsche Bank kwam een jaar geleden naar buiten dat voormalige bestuurders van HDI-Gerling jarenlang miljoenen voor privézaken uit het bedrijf hadden gehaald. Het zorgde voor veel onrust en negatieve publiciteit rondom de verzekeraar. De Duitse top van het moederbedrijf greep hardhandig in en stuurde de boosdoeners weg. Op 1 januari 2015 werd Joost Vink, die jaren over de hele wereld voor AIG werkte aangesteld als de nieuwe voorman van de Nederlandse tak.

De ellendige tijd maakte Vink zelf dus niet mee, maar hij bemerkte af en toe nog wel de naweeën bij het personeel. “Als je na al die jaren hierachter komt, dan denk je: jongens, wat is hier gebeurd? Dus was er teleurstelling en dat varieerde van gewone teleurstelling tot diepe teleurstelling. Dat kan ik me ook heel goed voorstellen.” Maar van onrust op de werkvloer is sinds zijn aanstelling geen sprake, bezweert Vink. “Ik denk dat dat station al gepasseerd was. In 2013 en 2014 is het voortvarend opgepakt; de rust is heel snel teruggekeerd in de organisatie.”

Toezicht
Vink heeft al enkele decennia ervaring in de verzekeringsbranche en had in al die jaren te maken met toezichthouders over de hele wereld, onder meer in Engeland, Duitsland, Zuid-Afrika en de Filipijnen. Volgens hem is het toezicht de laatste jaren verbeterd en dat is een goede zaak, zegt Vink. ““Qua toezicht zijn we in een andere tijd beland: tegenwoordig gaan de toezichthouders steeds meer de diepte in. Ze spelen veel korter op de bal. Het toezicht is strenger geworden, maar op een positief kritische manier. Ik denk dat je in alle eerlijkheid moet zeggen dat het toezicht vijftien tot twintig jaar geleden ontoereikend was. De toezichthouder die je bedrijf begrijpt, daar hoef je niet bang voor te zijn, daar kun je een hele goede relatie mee hebben. En ja, ze stellen lastige vragen. Ze zijn echt niet voor de poes. Ik heb dat als positief ervaren, ik sta daar volledig achter.”

Markt
Met HDI-Gerling wil Vink zich de komende jaren vooral richten op de groep net onder de bovenkant van de zakelijke markt. “We zijn druk bezig om ons profiel sterker neer te zetten. De onderkant van de zakelijke markt, zeg maar het kleine mkb, zal zich steeds meer gaan gedragen als de particuliere markt. Automatische acceptatie en risicobeoordeling door steeds slimmere modellen doen ook hier steeds meer hun intrede. In de markt daarboven wordt het risicobewustzijn steeds groter. Ondernemers liggen steeds vaker wakker van hun risico’s. De bovenkant van de zakelijke markt is qua condities nog steeds zacht, al is er voor ons wel de mogelijkheid daar een grotere leidende rol te pakken. Maar vooral in het gedeelte daaronder liggen veel kansen voor ons.”

Intermediair
Onderdeel van de nieuwe strategie is dat de verzekeraar de samenwerkingen met het intermediair ook kritisch onder het licht zal nemen. ““Na de overname van Nassau hebben we honderden nieuwe relaties met het intermediairerbij gekregen. We werken nu samen met meer dan vijfhonderd tussenpersonen. We zijn die nu objectief aan het categoriseren. We kijken wie de tussenpersonen zijn met wie we echt kunnen groeien, maar ook met wie we minder een klik hebben. Dat gaat om het type klanten, maar ook om kennisniveau. Het is essentieel om aandacht te geven aan de tussenpersonen met wie we die klik wel hebben. En er zal natuurlijk ook een categorie zijn waar we geen of minder aandacht aan gaan besteden of zelfs afscheid van nemen.”

Het hele interview met Joost Vink staat in het nieuwe am:magazine, dat deze week is verschenen.

Reageer op dit artikel