nieuws

Minder fraudeonderzoek levert verzekeraars meer op

Schade

Minder fraudeonderzoek levert verzekeraars meer op

Verzekeraars hebben dankzij fraudeaanpak vorig jaar bijna € 99 mln weten te besparen. Opvallend genoeg was daar minder onderzoek voor nodig dan vorig jaar, maar het aandeel succesvolle onderzoeken steeg aanzienlijk.

Cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV, onderdeel van het Verbond) tonen aan dat verzekeraars vorig jaar ruim 20.000 onderzoeken naar verzekeringsfraude zijn gestart, zo’n 15% minder dan in 2013. Maar de besparing ligt door het hogere percentage succesvolle onderzoeken zo’n 10% hoger dan in 2013. In totaal werd er € 98,8 mln bespaard, omgerekend € 270.000 per dag. Het aandeel succesvolle onderzoeken steeg van 35% naar 38%.

Het leeuwendeel vindt plaats bij de claims, bijvoorbeeld voor schade door diefstal terwijl er niets gestolen is. Een derde van alle betrapte personen is opgenomen in het landelijk waarschuwingssysteem voor financiële instellingen. Het Verbond geeft drie voorbeelden van ontdekte verzekeringsfraude:

  • Een directeur van een bedrijf diende claims in van ziekmeldingen van niet-bestaande medewerkers;
  • Een belangenbehartiger van een letselschadeslachtoffer steekt een deel van de vergoeding in eigen zak;
  • Een ontvanger van een arbeidsongeschiktheidsuitkering blijkt nog gewoon te werken.

Cybercriminaliteit
Het Verbond meldt in het factsheet ook dat er internationale aandacht is voor de aanpak van cybercriminaliteit in Nederland. De brancheorganisatie schrijft: “Zo is tijdens de Global Conference on Cyberspace in het voorjaar van 2015 gediscussieerd over de CBV-handreiking over verantwoord omgaan met meldingen van ethische hackers (partijen die zwakheden in ICT-systemen blootleggen). Diverse binnen- en buitenlandse deelnemers ontwikkelen nu met behulp van de handreiking een eigen beleid hiervoor. Toezichthouders en stakeholders zijn zeer positief over het initiatief van verzekeraars.

Reageer op dit artikel