nieuws

ASR hoeft brandschade van zes keer gefailleerde bakker niet te vergoeden

Schade

ASR hoeft brandschade van zes keer gefailleerde bakker niet te vergoeden

Een man die ruim € 1,6 mln eiste van ASR als schade-uitkering voor zijn afgebrande bakkerij heeft bakzeil gehaald bij de Rechtbank Midden-Nederland. De man verzuimde bij de verzekeringsaanvraag te melden dat in het verleden zes bakkerijen van hem failliet zijn gegaan.

De man sloot in augustus 2010 bij ASR een brandverzekering voor de inventaris in het gebouw met een verzekerde som van € 500.000. In november 2011 vroeg hij om voorlopige dekking van € 1.665.000 op de inventaris en € 260.000 op een huurdersbelang. De vernieuwde overeenkomst is op 1 januari 2012 tot stand gekomen. Op 3 januari ging de bakkerij failliet en op 8 januari woedde er een brand in het de bakkerij. Daarbij ging bijna alle inventaris verloren.

Op 10 februari liet ASR aan de bakker weten dat het niet tot uitkering over zal gaan en dat het de polissen zo spoedig mogelijk wil beëindigen. De verzekeraars liet ook een expertisebureau, CED Forensic, technisch onderzoek doen naar de brand. De conclusie luidde dat de brand het ‘directe gevolg is van een brandstichting van binnenuit waarbij de toegang tot het pand werd verkregen zonder verbreking’. Daarop heeft ASR de naam van de man geregistreerd bij het Verbond van Verzekeraars, Stichting CIS en in de eigen registers.

Faillissementen
De man eist nu van ASR dat het alsnog het bedrag van € 1.655.000 overmaakt en hem verwijdert uit alle registers, omdat er volgens hem geen reden is om niet uit te betalen. ASR weigert dit omdat de eiser bij het afsluiten van de verzekering niet heeft vermeld dat eerder bedrijven van hem failliet zijn gegaan. Tussen 2005 en 2010 exploiteerde de man diverse bakkerijen als bestuurder en/of eigenaar. In die tijd was hij betrokken bij het faillissement van zes bakkerijen. Dat meldde hij niet op het aanvraagformulier.

De rechtbank gaat mee in de redenering van de verzekeraar. De man had spontaan moeten melden dat hij betrokken was geweest bij de faillissementen, ook omdat de verzekeringen werden afgesloten via een tussenpersoon. “Van een assurantietussenpersoon mag worden verwacht dat hij zijn cliënt hierover zal informeren”, oordeelt de rechtbank. Van brandstichting werd de man eerder al vrijgesproken door de rechtbank Rotterdam, en omdat ASR op bovenstaande al gelijk heeft gekregen is verder onderzoek niet noodzakelijk. In plaats van het ontvangen van € 1.655.000 van ASR moet de man nu ruim € 10.000 betalen voor de gemaakte proceskosten.

Reageer op dit artikel