nieuws

‘Zzp’ers verplichten tot AOV is een goed idee’

Schade

‘Zzp’ers verplichten tot AOV is een goed idee’

CNV-voorman Maurice Limmen toont zich in een interview met het FD voorstander van een eerlijkere arbeidsmarkt. Een van de maatregelen die daarvoor genomen zou moeten worden is het verplichten van zzp’ers tot het nemen van een AOV.

De vakbondsvoorman gaat in het interview onder meer in op de situatie bij ING en Nationale-Nederlanden, die onlangs een groot aantal uitzendkrachten de laan uitstuurden. De flexwerkers kregen geen nieuw contract omdat er nieuwe wetgeving komt die flexwerkers meer zekerheid moet geven. Zo hebben zij sneller recht op een vaste aanstelling en een ontslagvergoeding. Limmen: “Ik geloof dat dit soort situaties ook altijd iets te maken heeft met onderliggende intenties, met de moraliteit die wij met zijn allen hebben. We moeten bedrijven aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en duidelijk maken dat niet alles wat wettelijk misschien mag, ook per se moet. Arbeidseconomen als Ton Wilthagen zeggen dat we met het sociaal akkoord terug in de tijd willen, maar er is nu eenmaal een groot politiek draagvlak voor arbeid in vaste contractvorm.”

Zzp’ers
Limmen pleit in het interview ook voor meer wetgeving om flexwerk te ontmoedigen. Volgens Limmen zorgen zzp’ers voor oneerlijke concurrentie, omdat ze niks hebben geregeld voor hun AOV en pensioen. “Kijk ook naar het vraagstuk rond de zzp’ers”, zegt Limmen. “We moeten het hebben over hun beprijzing, want nu werken veel zzp’ers zo goedkoop omdat ze niet zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en niet sparen voor hun pensioen. Daarmee concurreren ze andere werkenden uit de markt, want water stroomt naar het laagste punt en bedrijven zoeken daarnaar. Feitelijk gaat het hier om schijnzelfstandigheid. Linksom of rechtsom: het gaat om de houdbaarheid van ons sociale stelsel, dus zzp’ers verplichten tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een goed idee.”

Reageer op dit artikel