nieuws

Helft minder autoschades door zachte winter

Schade

Helft minder autoschades door zachte winter

Sinds 2010 is het aantal autoschades in de wintermaanden gehalveerd. Dat blijkt uit een berekening van UnitedConsumers, een consumentencollectief en aanbieder van autoverzekeringen.

De daling van het aantal schades was verleden jaar ook goed zichtbaar. Volgens Paul van Selms, directeur van United Consumers, is het aantal schades van februari 2015 met ruim 30% gedaald in vergelijking met februari 2014. UnitedConsumers geeft verschillende verklaringen voor de dalende cijfers: hulpmiddelen als ABS, ESP, Break Assist en parkeerdetectoren, maar ook het ontbreken van echt strenge winters sinds 2010.

Afgelopen december vormde echter een uitzondering en toonde een piek van het aantal schadegevallen. Een andere belangrijke reden is volgens Van Selms dat automobilisten steeds vaker hun zomerbanden laten verwisselen voor winterbanden bij winters weer. “Dat is natuurlijk een goed initiatief, want winterbanden hebben meer grip op gladde wegen door vorst. Wat veel mensen echter niet weten, is dat winterbanden juist een langere remweg hebben op een droog wegdek. Dat zou een oorzaak kunnen zijn van de schadepiek van de afgelopen warme december.”

Reageer op dit artikel