nieuws

Donatus betaalt record aan premie terug

Schade

Kerken en momenten die verzekerd zijn bij Donatus Verzekeringen, krijgen 43% van hun premie terug. Uit jaarcijfers van Donatus blijkt dat de teruggave van in totaal € 11,6 mln is te danken aan de goede resultaten van 2014. Niet eerder kon de verzekeraar in haar 163-jarige historie zo’n hoog bedrag aan de leden teruggeven. Daarnaast kwam dit voorjaar een einde aan een langlopend geschil met de Belastingdienst.

Donatus betaalt record aan premie terug

Donatus behaalde in 2014 een brutowinst van € 14,5 mln, bijna een verdubbeling van de winst van 2013. De winst is vooral te danken aan het feit dat er slecht één schadeclaim was ingediend boven de € 1,5 mln. Het totaal aantal schademeldingen daalde in 2014 met 22% in vergelijking met het voorgaande jaar. Het verschil werd bijna volledig veroorzaakt door 901 stormmeldingen in 2013, terwijl in 2014 slechts 122 meldingen binnenkwamen.

Alphons van der Voorn, directievoorzitter van Donatus, is zeer tevreden met de resultaten. “Wij zijn blij dat we aan onze leden een groot deel van de verzekeringspremie kunnen terugbetalen, dankzij de uitstekende resultaten over 2014. Zowel de kerken- als monumentenportefeuille ontwikkelen zich voorspoedig. Het aantal verzekerde kerkgebouwen is gegroeid tot ruim 4600. Er zijn in 2014 62 kerkgebouwen aan onze portefeuille toegevoegd die hiervoor elders verzekerd waren”, aldus Van der Voorn.

Conflict met de Belastingdienst
In 2014 heeft Donatus intensief met de Belastingdienst gediscussieerd over een oplossing voor een al enkele jaren lopend geschil rondom de Zwitserse dochter Dona Re. In maart zijn de Belastingdienst en Donatus tot een schikking gekomen. Donatus moet een bedrag van € 4,8 mln betalen aan de Belastingdienst. In 2013 was daarvoor al een voorziening van € 3,5 mln opgenomen. Daarnaast is er besloten om in 2016 te stoppen met de herverzekeringsactiviteiten bij Dona Re in Zwitserland. Dit voorjaar gaat Donatus op zoek naar een internationale makelaar om de herverzekeringen elders te plaatsen.

Reageer op dit artikel