nieuws

Ditzo en Independer bakkeleien over provisie

Schade

Ditzo en Independer bakkeleien over provisie

Verzekeraar Ditzo zegt dat Independer wel degelijk € 175 euro ontvangt aan provisie. Ditzo publiceerde in een blog een factuur van de vergelijkingssite om te bewijzen dat vergelijkers soms tot € 200 aan provisie vragen voor een autoverzekering. Maar volgens Independer kiest Ditzo er zelf voor om de provisie in een keer uit te betalen.

De strijd tussen Ditzo en Independer vindt zijn oorsprong in een onderzoek van Blauw Research in opdracht van Ditzo. Daaruit bleek dat vergelijkingssites soms een vergoeding vragen tot € 200 voor een autoverzekering met een jaarpremie van € 400. Independer reageerde destijds op het onderzoek door te stellen dat het zich niet herkende in de resultaten. De vergelijkingssite zegt gemiddeld € 58 per jaar aan bemiddelingskosten in rekening te brengen.

Deze week publiceerde Ditzo in een blog facturen van Independer om te bewijzen dat de site een provisie van € 175 vraagt. Ook Pricewise (€ 120) moet met de billen bloot. Provisies van € 200 hoeft Ditzo zelf niet te betalen, maar het label van ASR zegt zeker te weten dat andere verzekeraars wel zoveel betalen. “Hierover zijn we zeker, we laten het echter aan deze partijen zelf om hier al dan niet over naar buiten treden”, schrijft Ditzo. De directe verzekeraar herziet op dit moment de contracten met vergelijkingssites en werkt voorlopig niet meer samen.

Independer
Independer laat in een reactie weten niet onder de indruk te zijn van de aantijgingen van Ditzo. De vergelijker houdt vast aan de kosten van € 58 per jaar, gebaseerd op een gemiddelde looptijd van drie jaar. Volgens Independer kiest Ditzo er nota bene zelf voor de provisie in een klap te ontvangen. Woordvoerder Michel Walraven: “Ditzo gaf de voorkeur aan eenmalige afkoop in plaats van een doorlopende vergoeding. Mensen die hun autoverzekeringen via Independer afsluiten houden deze gemiddeld drie jaar aan. Dat betekent dat we een vergoeding ontvangen van 3 x 58 euro. Dat is ongeveer 175 euro over de gehele looptijd.”

Reageer op dit artikel