nieuws

Bijna verdubbelde winst voor Nationale Borg

Schade

Voor Nationale Borg-Maatschappij was 2014 een goed jaar dankzij een winst van € 16,3 mln, 84% hoger dan in 2013 (€ 8,8 mln). Het bedrijf zag dat het marktaandeel van dochter Nationale Waarborg toenemen en het WGA-product begint steeds beter te lopen.

Bijna verdubbelde winst voor Nationale Borg

“Zowel het garantie- als het herverzekeringsbedrijf liepen afgelopen jaar heel goed”, verklaart CEO Jos Kroon in gesprek met am de fors gestegen winst. “Voor de herverzekeringstak was het een goed jaar, daaraan zie je dat de economie wereldwijd aantrekt. Er zijn wel wat zorgen in de verzekeringswereld over de houdbaarheid van herverzekeraars, maar in de specialistische niches is er nog altijd vraag. Er wordt veel kapitaal in de markt gebracht, maar met kapitaal alleen kom je er niet. Je moet in onze niche ook expertise meenemen en daar zijn wij heel goed in gebleken.”

Het garantiebedrijf van Nationale Borg deed het ook goed, al blijft de bouwsector, waar het bedrijf van Kroon zeer actief is, een zorgenkindje. “De bouw blijft een bron van zorg. Voordat die sector weer helemaal is opgekrabbeld, ben je een paar jaar verder. Er zijn nu minder opdrachten, dus verstrekken wij ook minder garantiestellingen.” Naast een daling van het aantal opdrachten hanteert Nationale Borg sinds het begin van de crisis ook een strenger acceptatiebeleid. Kroon: “We zijn nu zover dat onze garanties bijna allemaal volgens dat voorzichtigere beleid zijn afgesloten.”

Nationale Waarborg
Nationale Borg kon ook positieve cijfers melden over dochteronderneming Nationale Waarborg, dat won aan marktaandeel: Kroon schat het op 15%. “Nationale Waarborg moet het hebben van transacties. Wij namen hen over (in 2008, red.) net voor de tijd dat er minder huizen werden verkocht, maar toch hebben we altijd goede zaken gedaan. We hebben het aandeel op de markt weten te vergroten en dat betaalt zich terug als de markt weer aantrekt. Daarbij is het voor ons niet van belang dat de prijzen gaan stijgen, maar dat er meer transacties worden gesloten en dat gebeurt nu.”

WGA
Nationale Borg maakte in 2012 ook zijn entree op de inkomensmarkt met het verstrekken van WGA-garanties. “Dat loopt goed”, zegt Kroon, “ook omdat de verzekeraars zich van de markt hebben teruggetrokken. Bedrijven die denken goedkoper uit te zijn als ze hun risico niet bij een verzekeraar of het UWV onderbrengen kunnen bij ons aankloppen voor een garantie. Banken doen dit niet omdat er specifieke kennis voor nodig is die wij met behulp van deskundigen hebben opgebouwd. We zijn lang bezig geweest om er een goed product van te maken en dat begint nu van de grond te komen.”

Reageer op dit artikel