nieuws

94% van mkb borgt risicomanagement niet in organisatie

Schade

Het grootste gedeelte van het mkb (94%) heeft risicobeheer niet geborgd in zijn organisatie, terwijl het wel bewust is van de risico’s die het loopt. Dat beeld schetste het Nederlands Bureau voor Bedrijfscontinuïteit (NBBC) tijdens de VKG On Stage Dag in Zwolle. Risicomanagement biedt een kans voor de adviseur, concludeerde NBBC.

94% van mkb borgt risicomanagement niet in organisatie

Het bureau deed onder meer onderzoek naar het risicobewustzijn van mkb’ers en concludeerde dat dat laag ligt. “Het mkb heeft geen inzicht in het risicobeleid van bedrijven waar het afhankelijk van is”, zei Bart Vermeulen van NBBC. Hij schetste de mogelijkheden die er voor adviseurs liggen om hun toegevoegde waarde te bewijzen: “94% van het management van mkb’ers is zich bewust van de risico’s die in het bedrijf spelen, maar borgt het risicobeheer niet in zijn organisatie.”

De verzekeringsadviseur is volgens Vermeulen de aangewezen persoon om in die lacune te duiken. “De natuurlijke adviseur van het mkb is in eerste plaats de verzekeringsadviseur, daarna komt pas de accountant. Er ligt een groot terrein braak, waar je je toegevoegde waarde naar de klant kunt bewijzen.” Vermeulen schetste de voordelen voor klanten met een goed geregeld risicobeheer: “Risicomanagement en bedrijfscontinuïteit levert meer klanttevredenheid, een toename van de kwaliteit en minder klachten op.”

Koekje van eigen deeg
Het NBBC deed samen met VKG ook onderzoek naar de ambities van adviseurs op het gebied van risicomanagement en bedrijfscontinuïteit en daaruit kwam een klein koekje uit eigen deeg voor enthousiaste adviseurs naar boven. Uit het onderzoek bleek dat 60% wel geïnteresseerd is in risicomanagement, maar opvallend vaak bleken zij zelf hun zaken nog niet op orde te hebben. Vermeulen: “De grootste enthousiastelingen zijn zelf intern nog niet zo met risicomanagement bezig. Misschien is het goed om eerst met je eigen organisatie te beginnen. Het is ook een voordeel als je dit werk vanuit een intrinsieke motivatie doet.”

Reageer op dit artikel