nieuws

‘Solvency II prikkelt zorgverzekeraars tot risicoselectie’

Schade

‘Solvency II prikkelt zorgverzekeraars tot risicoselectie’

Zorgverzekeraars hebben er in notities aan de Tweede Kamer voor gewaarschuwd  dat de nieuwe buffervereisten die volgend jaar ingaan met Solvency II slecht zijn voor de concurrentieverhoudingen op de markt. Volgens het FD leidt het ertoe dat verzekeraars daardoor meer sturen op risicoselectie.

De nieuwe Europese solvabiliteitseisen betekenen dat zorgverzekeraars meer reserves aan moeten houden. De eis gaat van 11% van de bruto schadelast naar 15% tot 17%. Maar de definitie van het begrip schadelast door De Nederlandsche Bank zorgt ervoor dat er een verschil komt tussen de reserves die verzekeraars met een meer of minder risicovol klantenbestand aan moeten houden. Volgens Wynand van de Ven, hoogleraar sociale ziektekostenverzekering aan de Erasmus Universiteit, kan dit betekenen dat sommige verzekeraars een meer dan twee keer zo grote buffer aan moeten houden als andere verzekeraars.

“Dat geld moeten ze ergens vandaan halen”, zegt Van de Ven, die vreest dat het ten koste van de premie zal gaan. “Dat kan uit de bestaande reserves, maar als die er onvoldoende zijn moet het uit de premie komen.” De hoogleraar vreest dat door de grote onderlinge verschillen de concurrentie tussen verzekeraars onder druk komen te staan. Van de Ven: “Als een zorgverzekeraar die nu al aan de lage kant zit, straks ook nog het meeste extra geld apart moet gaan houden, dan worden de concurrentieverhoudingen aangetast.”

Risicoselectie
Door de nieuwe eisen wordt de prikkel tot risicoselectie alleen maar groter, daar waarschuwen de zorgverzekeraars nu zelf ook. Via omwegen wordt risicoselectie steeds meer toegepast, zegt het FD. Jonge en gezonde mensen worden met gerichte marketing en speciale labels binnengehaald, terwijl het ouderen en chronisch zieken moeilijker wordt gemaakt om zich in te schrijven. Zij kunnen zich niet via internet inschrijven of hun aanvullende verzekering wordt geweigerd.

Zorgverzekeraars ONVZ, Eno en Zorg waarschuwen de Tweede Kamer ervoor dat het feit dat de nieuwe solvabiliteitseisen meer vragen van verzekeraars met risicovolle portefeuilles er dus voor gaat zorgen dat risicoselectie wel degelijk aantrekkelijker wordt, in tegenstelling tot wat de ministers Dijsselbloem en Schippers zeggen. Voor Schippers is de nieuwe situatie zeker een bittere pil, zij had in haar nieuwe zorgplan er juist een speerpunt van gemaakt om het verzekeren van risicogroepen aantrekkelijker te maken, door verzekeraars financieel extra te compenseren voor de hogere kosten.

Reageer op dit artikel