nieuws

NN begint met tracken rijgedrag voor preventie bij zakelijke klant

Schade

NN begint met tracken rijgedrag voor preventie bij zakelijke klant

In navolging van Ohra gaat ook Nationale-Nederlanden aan de slag met het tracken van rijgedrag. Waar Ohra het rijgedrag koppelt aan de premie van een particulier, richt NN zich in de pilot die ‘Rij Wijzer’ gaat heten op de preventie voor zakelijke klanten met een wagenpark.

Aan de hand van analyses op basis van het rijgedrag van de chauffeur waarvoor NN de meetapparatuur levert hoopt de verzekeraar voor zijn zakelijke klanten kosten te besparen. Als chauffeurs door de analyses hun rijstijl verbeteren zou er onder meer kunnen worden bespaard op brandstof, zegt Jan-Michiel Cillessen, directeur Schade Zakelijk bij NN: “Eerder onderzoek was veelbelovend, daaruit bleek een gemiddelde brandstofbesparing van zes procent te realiseren doordat chauffeurs hun rijstijl verbeterden. Op die manier kan de investering binnen tien weken tijd worden terugverdiend.” NN haalt ook onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid aan, waaruit blijkt dat transportbedrijven met een soortgelijk preventietraject veel minder schades melden.

De technologie meet onder meer het bochtenwerk, de acceleratie en de snelheid. Met een app kunnen chauffeurs direct hun eigen prestaties aflezen. Met name voor het midden- en kleinbedrijf is het preventieprogramma een uitkomst, stelt NN. Cillessen: “De grootste winst komt voort uit het zelfinzicht van de chauffeurs. Met het programma ‘Rij Wijzer’ wil Nationale-Nederlanden bedrijven ontzorgen.” NN is al bekend met het gebruik van telematica op de particuliere markt. De verzekeraar is de risicodrager van het label Fairzekering, dat afgelopen jaar op de markt kwam en onder meer de Generali AM Innovatieprijs won. De technologie die voor ‘Rij Wijzer’ wordt gebruikt lijkt op die van Fairzekering, maar wordt door een andere leverancier gemaakt.

Reageer op dit artikel