nieuws

Adviseur start verzamelplaats voor risicobewuste bedrijven

Schade

Adviseur start verzamelplaats voor risicobewuste bedrijven

Risicoadviseur Gert de Haas uit IJsselmuiden is gestart met het platform Assurtief.nl. Hij wil daarop zo veel mogelijk risicobewuste bedrijven verzamelen, die vervolgens een lagere (brand)premie kunnen bedingen bij verzekeraars.

Bedrijven kunnen zich gratis aanmelden via de website. Daarbij moeten zij een verklaring ondertekenen die zeven standpunten bevat met betrekking tot risicoreductie, variërend van ‘orde en netheid’ tot het letten op hoe aangrenzende bedrijven omgaan met risicomanagement. De Haas gaat steekproefsgewijs controleren hoe het met de brandpreventie is gesteld bij de aangemelde bedrijven. “De meeste branden worden veroorzaakt door kleine dingen. Negen van de tien keer heeft het te maken met orde en netheid of buitenopslag.”

Schifting
De Haas is niet bang dat zijn site niet in beeld komt bij verzekeraars: “Als er bijvoorbeeld duizend bedrijven staan geregistreerd, zullen verzekeraars het systeem echt wel gaan raadplegen. Vergelijk het met het BKR. Voordat dat er was, deden de geldverstrekkers hun eigen kredietcontrole.” De Haas beoogt met Assurtief het risicobewustzijn te vergroten en een schifting te maken tussen welwillende bedrijven en bedrijven die weinig aandacht hebben voor risicomanagement. “Een relatief kleine groep bedrijven verpest het voor de rest. Die groep zal zich niet aanmelden. Verzekeraars zullen daar blij mee zijn. Die slagen er door de marktwerking maar niet in om de schadelast naar beneden te krijgen. Nu wordt er vaak met verzekerden onderhandeld over zaken als preventie. Daar zou je helemaal niet over moeten onderhandelen.”

Voordeel voor de bedrijven die zich bij Assurtief aanmelden, is dat zij volgens De Haas een eerlijker premie kunnen bedingen. “En zowel bedrijven als verzekeraars kunnen zien of de naastgelegen ondernemingen ook risicobewust bezig zijn.” Op termijn zouden verzekeraars hem een bijdrage moeten gaan betalen voor de werkzaamheden die hij verricht. “Als het een fulltime bezigheid wordt, heb ik wel sponsoring nodig.” Voorlopig wacht De Haas nog op de eerste aanmelding. “Maar ik ben ook nog maar net begonnen.”

Reageer op dit artikel