nieuws

Aantal letselschadeclaims door medische fouten stijgt explosief

Schade

Het aantal claims na letselschade door medische fouten is de afgelopen jaren fors gestegen, blijkt uit de cijfers over 2014 van de Nederlandse Rechtsbijstand Groep (NRBG) op het gebied van letselschadeclaims. Het percentage vertwintigvoudigde in de laatste twee jaar.

Aantal letselschadeclaims door medische fouten stijgt explosief

In totaal leden in 2014 6,9 miljoen Nederlanders schade door letsel. Een groot deel hiervan, 80%, leidt niet tot een claim. “Ze vinden plaats in een privéomgeving waarbij geen tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden”, schrijft NRBG. Maar in de overige gevallen volgt wel een claim. Een groot gedeelte daarvan (42%) komt voort uit verkeersongelukken. Daarna volgen ongevallen in de werkomgeving en medische fouten, beiden goed voor 20% van de claims.

De top drie is hetzelfde als vorig jaar, maar claims voor medische fouten zijn aan een flinke opmars bezig. In 2012 besloeg dit nog maar 1% van de claims, vorig jaar was dit al 13% en inmiddels zijn 1 op de 5 claims al voor letselschade door medische missers. De NBRG spreekt een duidelijke trend. In de opmars van de medische fouten, maar ook in het dalen van de claims door verkeersongelukken: die dalen elk jaar substantieel. Ook de claims uit de werkomgeving nemen af.

Reageer op dit artikel