nieuws

‘Zorgverzekeraars halen laag rendement uit beleggingen’

Schade

De flinke winsten die zorgverzekeraars de laatste jaren haalden staan op de tocht door een laag rendement op beleggingen. Door de lage rentes op staatsobligaties en het lage rendement van deposito’s zijn zorgverzekeraars mogelijk genoopt tot een nieuwe beleggingsstrategie, schrijft het FD.

‘Zorgverzekeraars halen laag rendement uit beleggingen’

In 2011 haalden zorgverzekeraars nog de helft van de winst binnen uit de opbrengst van beleggingen. Twee jaar later was dit nog maar een kwart, maar bij individuele verzekeraars lag dit percentage veel hoger. Menzis en ONVZ haalden in 2013 80% van de winst uit beleggingen. En VGZ wist in 2011 een verlies op zorgactiviteiten te compenseren door de opbrengst van de beleggingen. CZ belegde in vijf jaar tijd € 700 mln bij elkaar, waardoor het makkelijker was om dit jaar € 400 mln uit het eigen vermogen te halen voor een goede premie.

Cadeautjes
Volgens het FD zouden dit soort cadeautjes aan de verzekerden wel eens verleden tijd kunnen zijn. Sinds de ECB het opkoopprogramma op staatsobligaties in gang zette, zijn de rentes op die obligaties gekelderd. Ook deposito’s zorgen voor weinig opbrengst, terwijl verzekeraars juist belegd hebben in dit soort producten. Uit een rondgang bij de zorgverzekeraars blijkt dat CZ, VGZ, Menzis en DSW om die reden zich al beraden op een nieuw beleggingsbeleid, of zelfs al actie ondernomen hebben.

CZ bouwt bijvoorbeeld de posities in bedrijfs- en staatsobligaties af en kiest en plaats daarvan voor Nederlandse hypotheken en covered bonds. Maar het grootste deel gaat naar nieuw opgerichte, eigen geldmarktfondsen. “Het rendement hierop is laag”, zegt financieel directeur Ronald van Hees. “Maar alles is nu gericht op risico’s verminderen. De kans dat de rente omhooggaat, is veel groter dan dat die nóg verder omlaaggaat. Dan wordt een portefeuille met obligaties ineens veel minder waard.”

Reageer op dit artikel