nieuws

Van Boxtel: Eigen risico mag iets omlaag

Schade

Als het aan Roger van Boxtel ligt mag het eigen risico voor de zorgverzekering omlaag. De afzwaaiende bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis riep het kabinet zondag bij Buitenhof op tot deze maatregel om mensen met lage en modale inkomens tegemoet te komen.

Van Boxtel: Eigen risico mag iets omlaag

Van Boxtel stipte in het gesprek aan dat er op dit moment 300.000 echte wanbetalers zijn op het gebied van zorgverzekeringen. “Dat zijn mensen die echt niet willen betalen, bijvoorbeeld uit gewetensbezwaren. Het is niet aanvaardbaar, maar het is op 17 miljoen mensen een relatief klein deel.” Maar Van Boxtels echte zorg gaat naar een andere groep. “Dat zijn de mensen die wel willen betalen, maar dat af en toe niet kunnen. Bij Menzis hebben we bijna 100.000 mensen in een betalingsregeling. Van mijn collega’s hoor ik dezelfde geluiden.”

De betalingsregelingen zijn vooral ingericht voor mensen die hun eigen risico niet kunnen betalen. Dat eigen risico steeg van € 220 in 2012 naar € 375 in dit jaar. Van Boxtel: “Als het kabinet nu echt werk zou maken van de herziening van het belastingstelsel om meer banen te creëren en om mensen met een kleine portemonnee iets meer lucht te geven, zou ik zeggen: “doe dat”. Kijk of er mogelijkheden zijn om het hoge eigen risico terug te brengen. Dat is wel echt aan zijn maximum nu.”

Reageer op dit artikel