nieuws

Oppositie ziet nog weinig in nieuw zorgplan

Schade

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zien ook in het alternatieve zorgplan dat minister Schippers (VWS) vrijdag presenteerde nog weinig brood. De partijen spreken van een ‘vergaarbak’ van voorstellen, waarvan het nog maar de vraag is of het de gewenste bezuinigingen oplevert.

Oppositie ziet nog weinig in nieuw zorgplan

Dat bleek woensdag bij een debat in de Tweede Kamer over de voorstellen van Schippers. Zij schrapte het beperken van de vrije zorgkeuze en koos in plaats daarvan voor de mogelijkheid op een lager eigen risico in ruil voor een minder uitgebreide zorgkeuze. Dat zou volgens de minister € 1 mld aan bezuinigingen opleveren, evenveel als in haar oorspronkelijke wetsvoorstel.

Maar de oppositiepartijen gaan niet zo makkelijk mee in die berekening. Zij vinden de voorstellen ingewikkeld. CDA, D66 en GroenLinks willen dat het Centraal Planbureau een doorberekening van de plannen maakt. Ook werd Schippers het verwijt gemaakt dat ze een groot deel van haar plannen buiten het parlement om wil regelen. Onterecht, reageerde de minister. Zij is bereid om alle onderdelen van haar nieuwe plan te delen met de Eerste en Tweede Kamer, ook als ze daar niet toe verplicht is.

Reageer op dit artikel