nieuws

ZN roept Oomen (DSW) tot de orde

Schade

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft DSW-directeur Chris Oomen gemaand om zich aan te sluiten bij de lijn van de brancheorganisatie. Dat blijkt uit een brief van ZN-voorzitter André Rouvoet die in het bezit is van de Volkskrant.

ZN roept Oomen (DSW) tot de orde

“Helaas moet het ZN-bestuur constateren dat u zich steeds vaker openlijk distantieert van belangrijke branchestandpunten en zich in de media beschadigend uitlaat over andere zorgverzekeraars”, schrijft Rouvoet aan de DSW-directeur. “Bijvoorbeeld over de spoedeisende zorg, de aanpassing van artikel 13 (de vrije artsenkeuze, red.) en in het recente verleden uw uitingen over onmaatschappelijke hoge winsten bij andere zorgverzekeraars.”

Rouvoet reageerde daarmee op kritiek die Oomen had geleverd op de beperking van de vrije artsenkeuze. De vrije keuze is volgens de DSW-directeur, samen met het betaalbaar houden van de premie, de kern van de zorgverzekeringswet. De houding van ZN doet Oomen denken aan een kartel. “Het is te gek voor woorden dat ze vinden dat ik geen vrijheid van woordkeuze heb”, zegt hij. “Blijkbaar is er een branchestandpunt dat de vrij artsenkeuze beperkt dient te worden en mag je daar geen kritiek op hebben.”

Vrije keuze niet afgeschaft
Oomen was gisteren te gast in Buitenhof om te praten over de situatie. In het praatprogramma vertelde hij dat de vrije artsenkeuze nog helemaal niet afgeschaft is en dat dat op zijn vroegst per 1 januari 2016 zal gaan gebeuren. “Alle zorgverzekeraars hebben contracten met alle ziekenhuizen in Nederland en ook met alle huisartsen”, zegt Oomen in Buitenhof. Het verschil tussen een restitutie- en naturapolis zou volgens Oomen dus niet eens kunnen bestaan.

Reageer op dit artikel