nieuws

SP tegen Schippers: ‘Wanneer is voor u de grens bereikt?’

Schade

“Wanneer is voor u de grens bereikt? Hoeveel aanwijzingen vanuit het veld heeft u nodig tot u inziet dat het eigen risico leidt tot het mijden van medisch noodzakelijke zorg?” Die vraag stelt de SP aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het explosief stijgend aantal mensen dat het eigen risico niet meer kan betalen.

SP tegen Schippers: ‘Wanneer is voor u de grens bereikt?’

De SP wil inzage in de totale stijging van het aantal mensen dat een betalingsregeling met een zorgverzekeraar heeft getroffen. Ook wil de SP weten hoe vaak het eigen risico wordt kwijtgescholden omdat mensen het echt niet kunnen betalen. De partij vindt dat het oorspronkelijke doel van het eigen risico, het kostenbewust maken van mensen, is voorbijgestreefd, en dat het nu met name chronisch zieken en ouderen dupeert. “Wat zijn, los van het onnodige menselijk leed, de maatschappelijke kosten van het mijden of uitstellen van medisch noodzakelijke zorg op de lange termijn?” Tot slot vraagt de partij of Schippers bereid is een plan te maken om het eigen risico af te bouwen en af te schaffen.

PVV
Ook de PVV heeft vragen gesteld over dit onderwerp en wil van Schippers weten waarom zij honderdduizenden mensen ‘met een betalingsprobleem opzadelt’. “Wanneer neemt u maatregelen om de buffers en winsten van de zorgverzekeraars terug te geven aan de burgers, in de vorm van een lager eigen risico”, zo luidt de vraag aan de minister.

De PVV schuwt in de vraagstelling de stokpaardjes van de partij niet. “Hoe redelijk vindt u het dat u vele miljarden euro’s uitgeeft aan extra asielzoekers, nabetalingen aan Brussel en ontwikkelingshulp aan corrupte landen, en tegelijkertijd de Nederlandse bevolking keihard in haar portemonnee pakt? Wilt u uw prioriteiten onmiddellijk veranderen, en de belangen van de Nederlandse bevolking boven die van het buitenland zetten? Zo neen, waarom niet?”

Reageer op dit artikel