nieuws

Rouvoet: ‘Parlement moet vrije artsenkeuze alsnog inperken’

Schade

De Eerste en Tweede Kamer moeten alsnog de vrije artsenkeuze inperken, anders zullen het eigen risico en de zorgpremie omhoog gaan of wordt het basispakket uitgekleed. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, in gesprek met NU.nl.

Rouvoet: ‘Parlement moet vrije artsenkeuze alsnog inperken’

Vorige week sneuvelde een voorstel voor de beperking van de vrije artsenkeuze nog in de Eerste Kamer, wat leidde tot een kleine politieke crisis. Als het aan Rouvoet ligt, wordt de wet alsnog doorgedrukt. Hij zegt: “De politiek is nu aan zet. Het is belangrijk dat de zorgverzekeraars van de politiek instrumenten in handen krijgen om de kosten in de zorg te beteugelen.” Het beperken van de vrije artsenkeuze is daarin volgens Rouvoet essentieel.

Mocht een nieuw wetsvoorstel niet door de Eerste Kamer komen, ziet ZN zich genoodzaakt om naar andere middelen te grijpen om de kosten te drukken. Dat zou kunnen leiden tot een hogere premie of eigen risico of een beperking in de basisverzekering. Ook zegt ZN dan mogelijk niet meer in voor het hele zorgakkoord. Rouvoet: “Dat staat op losse schroeven.” SP-Kamerlid Renske Leijten vindt de reactie van Rouvoet ongehoord. “Wat is dit voor machtsmiddel?” Leijten ziet liever dat ZN de minister te hulp schiet en zegt dat er valt te praten over de vrije artsenkeuze.

 

Reageer op dit artikel