nieuws

Independer benadert patiënten al tijdens ziekenhuisverblijf

Schade

Independer benadert patiënten al tijdens ziekenhuisverblijf

Patiënten die vanaf volgende week in het ziekenhuis de app van NU.nl openen, krijgen de vraag of zij een review willen geven over deze zorginstelling. Met gebruik van gps-techniek ‘ziet’ de app om welk ziekenhuis het gaat. Het gaat om een nieuwe manier om de Ziekenhuis Kwaliteitsscore van Independer completer te maken.

Independer zegt de kwaliteit van ziekenhuizen nog beter in kaart te willen brengen. Patiëntenreviews zijn daarvoor onmisbaar. Patiënten konden al op de site van Independer een review achterlaten, maar worden nu directer benaderd. Wie in en om een ziekenhuis de app van NU.nl opent, krijgt de vraag om een review over de desbetreffende zorginstelling en de afdeling.

Privacy
Algemeen directeur Ruud Martens: “We geloven dat mensen juist tijdens een ziekenhuisverblijf behoefte voelen te vertellen of ze tevreden zijn over de zorg die zij krijgen. Krijg je voldoende uitleg over je aandoening? Neemt een arts wel de tijd voor je? Dat is allemaal essentieel als je in het ziekenhuis ligt. Tegelijkertijd begrijpen wij de privacygevoeligheid van deze benadering. Patiënten die het belangrijk vinden hun oordeel te geven, kunnen zelf kiezen of zij hun review anoniem willen tonen of niet.”

Vakantiehuisjes
Independer hoopt dat het reviewen van ziekenhuizen en klinieken binnenkort net zo populair wordt als het beoordelen van vakantiehuisjes, restaurants en hotels. “Wij vinden de mening van patiënten over zorg enorm belangrijk”, zegt algemeen directeur Ruud Martens. “Stel dat je een knieoperatie moet ondergaan, dan is het belangrijk om te weten welke ervaringen andere patiënten hadden die eerder in dat ziekenhuis behandeld zijn. Die informatie-uitwisseling proberen wij te stimuleren. Bovendien vormen reviews een wezenlijk onderdeel van de totale kwaliteitsscore van het ziekenhuis of de afdeling.”

Score
Naast patiëntenreviews en huisartsenbeoordelingen maakt de Kwaliteitsscore gebruik van harde technische beoordelingsdata, die ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gebruikt. Independer weegt de patiëntenreviews mee met de andere criteria van de kwaliteitscheck. Die criteria vormen gezamenlijk een score, zowel voor de afdeling als voor het ziekenhuis. Bezoekers van Independer kunnen meteen zien welke verzekeraars contracten hebben met goede of middelmatig scorende ziekenhuizen.

Reageer op dit artikel