nieuws

Reaal: ‘Re-integratie teveel gericht op mannen’

Schade

Volgens Reaal zijn veel re-integratietrajecten vooral ontwikkeld voor en gericht op mannen. Dat moet anders. De verzekeraar gaat meer aandacht schenken aan de behoeften van vrouwelijke ondernemers in de vorm van coachingstrajecten.

Reaal: ‘Re-integratie teveel gericht op mannen’

Olaf de Louwere, sociaal geneeskundige bij Reaal, zegt dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften van vrouwen. “In de begeleiding naar werk worden voor mannen vaak meer middelen ingezet dan voor vrouwen. Vrouwen worden bovendien minder gestimuleerd het werk te hervatten.”

Groeiende groep
Nederland telt een groeiende groep vrouwelijke zelfstandig ondernemers, zegt Reaal. “Ondernemerschap biedt vrouwen meer flexibiliteit in de combinatie van arbeid en zorg voor jonge kinderen. Toch is de relatie tussen arbeid en gezondheid bij vrouwen ongunstiger dan bij mannen. Ze hebben een grotere kans om arbeidsongeschikt te raken en vrouwen gaan ook minder vaak weer terug aan het werk.” Het lijkt er op dat vrouwen bij re-integratie soms ‘goedbedoeld verwaarloosd’ worden, zegt Reaal, verwijzend naar een eerdere publicatie ‘sekse en ziekteverzuim’, van het Radboudumc over sekse en arbeidsongeschiktheid uit 2011.

Coaching
De verzekeraar ging in gesprek met ondernemende vrouwen, om uit te vinden wat ze nodig hebben. Reaal verzekert veel vrouwen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. “Het blijkt dat ze vooral behoefte hebben aan ondersteuning inzake de persoonlijke effectiviteit en een goede werk-privé balans. Door het opzetten van coachingstrajecten in samenwerking met Resilians, willen we deze doelgroep meer aandacht geven”, aldus Reaal. Ook gaat de verzekeraar webinars organiseren specifiek gericht op vrouwelijke zelfstandig ondernemers.

Reageer op dit artikel