nieuws

Vrije advocaatkeuze beïnvloedt premies nauwelijks

Schade

Rechtsbijstandverzekeraars hebben het afgelopen jaar hun premies met slechts 3% verhoogd. De verwachting was dat de verzekeraars de premie juist flink zouden verhogen na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de vrije advocaatkeuze.

Vrije advocaatkeuze beïnvloedt premies nauwelijks

In de praktijk viel dat met een stijging van 3% mee, blijkt uit cijfers van MoneyView. In plaats van de premie omhoog te gooien besloten de verzekeraars het vooral te zoeken in de aanpassingen van de polisvoorwaarden. Zo werd het maximale verzekerde bedrag voor externe advocaatkosten verlaagd voor zaken waarvoor geen verplichte procesvertegenwoordiging geldt. De dekkingen voor die zaken variëren intussen van € 5.000 tot een onbeperkte vergoeding.

DAS
MoneyView deelde ook weer sterren uit voor kwaliteit en prijs. Het veel geplaagde DAS was op het gebied van kwaliteit een van de drie verzekeraars die vijf sterren kregen voor hun rechtsbijstandverzekering. Naast DAS waren dit Centraal Beheer Achmea en Nationale-Nederlanden (Rechtsbijstandverzekering Zekerheidspakket/Online). Laatstgenoemde kreeg voor de Rechtsbijstandverzekering Online ook vijf sterren voor de prijs, samen met BLG Wonen en Univé (Rechtshulpverzekering Optimaal).

DAS onderscheidt zich volgens MoneyView door geen wachttijd te kennen bij geschillen waar dekking voor wordt gegeven. Centraal Beheer Achmea en Nationale-Nederlanden scoren punten door geen minimum verzekerd belang te hebben, in tegenstelling tot de meerderheid van de markt.

Reageer op dit artikel