nieuws

DSW houdt zorgpremie 2015 op hetzelfde niveau

Schade

Tegen de verwachting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in heeft zorgverzekeraar DSW de zorgpremie voor 2015 op hetzelfde niveau gehouden als vorig jaar. DSW maakte de premie voor het tiende jaar op rij als eerste bekend.

De zorgverzekeraar houdt de jaarpremie voor de restitutiepolis op € 1.140 per jaar, oftewel € 95 per maand. Het ministerie had de verwachting uitgesproken dat de jaarpremie voor zorgverzekeringen met € 110 zou stijgen, maar volgens DWS zijn de ramingen van het ministerie te hoog en zullen de kosten lager uitvallen.

DSW zal eind 2014 ook geld teruggeven aan zijn klanten, zoals de zorgverzekeraar vorig jaar ook deed. In 2013 werd de premie aan het eind van het jaar met € 12 verlaagd. Over de omvang van de verlaging dit jaar zal DSW eind november naar buiten treden.

Hoyhoy
Volgens HoyHoy zet DSW de trend wat betreft de zorgpremie van dit jaar. De vergelijkingssite verwacht dat Nederlanders ondanks de voorspellingen van het ministerie geen hogere premie zullen betalen. “DSW zet vaak de toon voor de gehele markt”, zegt Erik Hordijk van HoyHoy. “Uit onze cijfers blijkt namelijk dat DSW heel dicht bij de gemiddelde premie ligt van de basisverzekeringen die consumenten bij HoyHoy afnemen. Vorig jaar was het verschil slechts € 2,67 op jaarbasis.”

Independer
Vergelijker Independer spreekt van een ‘opmerkelijke’ situatie. “Als het kabinet een stijging van bijna 10 euro per maand euro berekent, dan is het handhaven van de huidige premie – van 95 euro per maand – bijna onvoorstelbaar”, zegt Ruud Martens, Algemeen Directeur van Independer. “Zeker als je ziet dat jeugd- en thuiszorg dit jaar flinke extra kostenposten met zich meebrengen voor de verzekeraars. De minister had bovendien al rekening gehouden met meevallende zorgkosten en verlagen van de buffers bij de verzekeraars. Als DSW zich dan toch kan permitteren de huidige premies te handhaven, dan hebben de besparingen in de zorg blijkbaar meer opgeleverd dan gedacht. Maar ook hebben verzekeraars kennelijke grotere buffers opgebouwd dan de minister had ingeschat.”

Reageer op dit artikel