nieuws

Steeds meer rechtsbijstand nodig bij burenruzies

Schade

Het aantal burenruzies dat dusdanig uit de hand loopt dat uiteindelijk de rechtsbijstand wordt ingeschakeld is de laatste jaren flink gestegen. Achmea Rechtsbijstand meldt een stijging van 50%: van 400 zaken in 2011 tot 600 zaken in 2013.

Steeds meer rechtsbijstand nodig bij burenruzies

De meeste ruzies komen logischerwijs voor in de lente en de (na)zomer. “In deze maanden zijn mensen meer buiten en kan er daardoor ook meer voorvallen”, zegt Achmea-jurist Penny van der Heijden. “Ook zijn er dan meer feestjes in de tuin, barbecues en zien mensen opeens weer de overhangende takken van de buren.”

Top 4
Van der Heijden bespeurt een harder wordende verhouding waarbij mensen steeds sneller grijpen naar juridische middelen. “Het probleem wordt al snel gejuridiseerd, terwijl het beter is om je irritaties zonder een jurist met elkaar te bespreken. Je bent uiteraard langer tot elkaar veroordeeld als buren. Hoe fijn is het om op elkaar terug te kunnen vallen als er iets is? Helaas zie ik veel dat de houding naar elkaar steeds harder wordt en er geen oog meer is voor het belang van de ander.”

Achmea Rechtsbijstand stelde op basis van de gemelde burenzaken een top 4 samen van de meest voorkomende oorzaken:

  1. Geluidshinder
  2. Rookoverlast
  3. Beplanting en overhangende takken
  4. Spelende kinderen
Reageer op dit artikel