nieuws

KNMI ziet interesse verzekeraars in het weer toenemen

Schade

Verzekeraars krijgen meer interesse in het weer, dat meldt het Financieele Dagblad vandaag. Nederland krijgt naar verwachting steeds vaker te maken met extreme neerslag. Dat blijkt uit de in mei verschenen klimaatscenario’s van het KNMI.

KNMI ziet interesse verzekeraars in het weer toenemen

Volgens die scenario’s moeten we rekening houden met hogere temperaturen, een zeespiegel die rond de eeuwwisseling tot één meter kan stijgen, nattere winters, heviger buien en drogere zomers.

Intense regenbui
Het KNMI ziet een groeiende belangstelling vanuit de financiële sector voor de scenario’s en wat die voor hen betekenen, zo meldt het FD. Het Verbond van Verzekeraars verwacht een forse toename van het aantal claims als gevolg van weergerelateerde opstalschade, voor zowel woningen als bedrijfspanden. “Grof geschat verwachten we dat de schadelast per intense regenbui 6 tot 22% hoger zal uitvallen in 2050”, aldus een woordvoerder tegen het FD.

Schade
De zware regenbuien die maandag 28 juli over het land trokken, zorgden voor circa € 10 mln schade. Dat blijkt uit de eerste ruwe berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond. Het CVS heeft dit schadebedrag berekend met het zogeheten ‘neerslagmodel’. Daarin worden neerslagschades die afgelopen jaren bij verzekeraars zijn gemeld, gekoppeld aan de neerslag die gemeten is door het KNMI. Zo weet het CVS hoeveel schade een bepaalde hoeveelheid neerslag per uur gemiddeld veroorzaakt. De berekende schade gaat alleen over particuliere woningen. Er wordt vooral schade gemeld in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en delen van Overijssel en Brabant. Of de schade is gedekt hangt af van de manier waarop het water is binnengekomen. Is dat via het dak of door kieren, dan is de schade gedekt op de woonhuisverzekeringen. Voor water dat via de drempel naar binnen is gekomen, is een uitgebreidere verzekering nodig.

Reageer op dit artikel