nieuws

Celstraf voor oplichting verzekeraars bij autoruitreparatie

Schade

Celstraf voor oplichting verzekeraars bij autoruitreparatie

De directeur van een autoruitreparatiebedrijf uit Emmen is in de meervoudige kamer veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het bedrijf declareerde jarenlang onterecht te veel geld bij verzekeraars voor schadeherstel aan autoruiten.

Nieuwsuur meldde in 2012 al dat het zou gaan om in elk geval € 2 mln aan frauduleuze declaraties bij zestien verzekeringsmaatschappijen. De rechter achtte de man schuldig aan het medeplegen van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. De rechtbank had bij de man onder meer een geldbedrag van €150.000 en twee kilo goud in beslag genomen.

Combinatiebreuk
De man declareerde simpele schades als combinatiebreuken, terwijl daar geen sprake van was. De advocaat van de verdachte voerde als verweer aan dat “een combinatiebreuk een inslagschade is bestaande uit een putje in de vooruit van de auto met daaronder een of meerdere hele kleine, zogenaamde microbarstjes.” Deze zouden niet met het blote oog, maar enkel met een microscoop waar te nemen zijn. De microbarstjes zouden de kans op scheuren dusdanig doen toenemen, dat reparatie noodzakelijk werd. Zulke schades zouden volgens de advocate als combinatiebreuk gedeclareerd mogen worden.

De rechtbank oordeelde dat “op grond van de bewoordingen van de polisvoorwaarden en de uitleg die de verzekeraars (die de grenzen van de dekking van de verzekering bepalen) daaraan geven, verdachte niet kan worden gevolgd in zijn standpunt dat een putje met daaronder een of meerdere micro-barstjes onder de dekking van de polisvoorwaarden vertelt. De schade moet dus meer dan oppervlakkig zijn om onder de dekking van de polisvoorwaarden te kunnen vallen. De beoordeling van de schade moet zonder hulpmiddelen met het blote oog kunnen worden gedaan.”

Parkeerplaatsen
Het bedrijf wierf zijn klanten op parkeerplaatsen door heel Nederland. Medewerkers kregen de opdracht om dagelijks zoveel mogelijk reparaties te verrichten en werden daartoe gestimuleerd met een bonussysteem. “Op grote schaal en gedurende een jarenlange periode hebben medewerkers oppervlakkige ruitbeschadigingen aangemerkt als zogenoemde combinatiebreuken waarvan de reparatie bij autoverzekeraars werd gedeclareerd. Hierdoor werd niet alleen valsheid in geschrifte (op reparatiebonnen en facturen) gepleegd maar werden die verzekeraars bovendien opgelicht of werden pogingen daartoe gedaan”, oordeelde de rechtbank. Ook werd de directeur veroordeeld van het witwassen van ‘aanzienlijke vermogensbestanddelen’.

De veroordeling voor de grootschalige fraude komt enkele weken na een onderzoek van het Verbond van Verzekeraars, waaruit blijkt dat er bij meer dan 10% van de autoreparaties in de ongestuurde schadestroom sprake is van fraude.

De uitspraak van de meervoudige kamer is hier te lezen.

Reageer op dit artikel