nieuws

Vanavond in Zembla: verzekeraars ‘saboteren’ privacyverklaringen

Schade

Vanavond in Zembla: verzekeraars ‘saboteren’ privacyverklaringen

Verzekeraars ‘saboteren’ declaraties wanneer de diagnosecode van patiënten niet wordt doorgestuurd, stellen GGZ-therapeuten. Volgens Zembla negeren grote zorgverzekeraars als Achmea, VGZ en Ohra deze rechterlijke uitspraak.

In de Zembla-uitzending van vanavond om 20.50 uur (Vara, Nederland 2) vertellen GGZ-therapeuten dat zorgverzekeraars geen privacyverklaring accepteren. Als een GGZ-patiënt niet wil dat zijn diagnose bekend wordt bij de verzekeraar kan hij een privacyverklaring ondertekenen. Verzekeraars moeten dan wel de declaratie uitkeren. Ze proberen om alsnog diagnose-informatie van de patiënt te krijgen, volgens Zembla. Ook zeggen verzekeraars in sommige gevallen dat de DBC-code (Diagnose Behandel Combinatie) verplicht is. De betaling laat ondertussen maanden op zich wachten.

Zorgverzekeraars melden in Zembla dat dit betalingsprobleem inmiddels van de baan is. Zembla heeft de proef op de som genomen en meldt dat verschillende grote zorgverzekeraars nog altijd verkeerde informatie verstrekken: zonder diagnose-informatie kan er niet worden uitgekeerd, luidt steevast de reactie. Van een privacyverklaring zegt geen van de telefonistes op de hoogte te zijn, aldus Zembla.

Uitzending
Donderdag 17 april 2014 om 20.50 uur bij de VARA op Nederland 2: ‘De jacht op uw medische gegevens’. Een eerste impressie van de uitzending:

Reageer op dit artikel