nieuws

Maxime Verhagen: ‘Verzekeraars gaan voor de krenten in de pap’

Schade

“Verzekeraars hebben nog wel eens de neiging om te gaan voor ‘de krenten in de pap’. Zij verzekeren de aantrekkelijke risico’s wel, maar als de resultaten wat tegenvallen trekt men zich terug of worden de voorwaarden ingeperkt.” Dat zei Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland tijdens het event ‘Technische Verzekeringen: Dynamiek in techniek’ van de VNAB.

Maxime Verhagen: ‘Verzekeraars gaan voor de krenten in de pap’

De brancheorganisatie voor de zakelijke verzekeringsmarkt schotelde 220 co-assurantieprofessionals een programma voor waarbij de ontwikkelingen in de bouw- en infrasector centraal stonden.Voormalig minister Maxime Verhagen gaf in zijn huidige functie als voorzitter van Bouwend Nederland zijn visie over de ontwikkelingen en vooruitzichten voor de bouw- en infrasector. “Hoewel na vijf jaar ellende het einde van de crisis in zicht lijkt en de eerste tekenen van herstel zich aandienen, zijn we er nog niet”, benadrukte Verhagen. “Nederland is nog lang niet af. Zowel het kabinet, het ministerie, landelijke, provinciale en gemeentelijke overheidsinstanties als woningcorporaties moeten zich realiseren dat er nog grote achterstanden zijn in de woningbouw en verduurzaming van bestaande gebouwen, in onderhoud en de aanleg van infra. Daarin moet meer worden geïnvesteerd. Bovendien moeten de bouwleges en de grondprijzen worden verlaagd.”

Verzekeringsbranche
Verhagen zei op zich tevreden te zijn over de samenwerking met de verzekeringsbranche. “Binnen de co-assurantiemarkt zien we dat het aanbod, in de vorm van maatwerkproducten, steeds beter aansluit bij het dagelijkse bouwproces. Het kan natuurlijk altijd beter. Verzekeraars hebben nog wel eens de neiging om te gaan voor ‘de krenten in de pap’. Zij verzekeren de aantrekkelijke risico’s wel, maar als de resultaten wat tegenvallen trekt men zich terug of worden de voorwaarden ingeperkt. Dat helpt niet. Continuïteit in het aanbod wel. Een goed pakket aan verzekeringen is essentieel om de bedrijfscontinuïteit van bedrijven in de bouw- en infrasector te kunnen waarborgen. Kennis van onze branche en het bouwproces is essentieel. Blijf daarin investeren, als verzekeraars en makelaars, want advies en begeleiding moet komen van specialisten en niet van generalisten”, aldus Verhagen, die ook op het terrein van de financiering van bouwprojecten een rol ziet weggelegd voor de verzekeringsbranche. “Pak die rol op als institutioneel belegger. Ik ben ervan overtuigd dat dit kansen biedt voor een heel fatsoenlijk rendement in de toekomst.”

Reageer op dit artikel