nieuws

Aantal overstappers van zorgverzekering daalt

Schade

Het aantal overstappers bij zorgverzekeraars is dit jaar gedaald ten opzichte van een jaar eerder. In 2014 maakten 6,5 % van de Nederlanders (1,1 miljoen) een overstap, een jaar eerder was dit nog 7,2%. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van informatiecentrum Vektis.

Aantal overstappers van zorgverzekering daalt

Het aantal overstappers ligt hoger dan de schattingen die Vektis begin januari naar buiten bracht. Toen was de verwachting dat het aantal overstappers ruim 900.000 zou zijn. Uit de cijfers van Vektis blijkt dat sinds 2006 minder dan driekwart van de Nederlanders helemaal niet overstapten. Dit zijn vaak relatief oude mensen, met hoge zorgkosten. Veelvuldige switchers zijn vaak jong en woonachtig in stedelijke gebieden.

Eigen risico
Het aantal verzekerden met een vrijwillig eigen risico, en ook dat met een maximaal eigen risico, neemt de laatste jaren gestaag toe. Dit jaar heeft 11% van de verzekerden een vrijwillig eigen risico, twee derde van hen kiest voor het maximale. Steeds meer mensen kiezen er daarnaast voor geen aanvullende verzekering te nemen, van 15,5% in 2014 naar 14,3% in 2013.

Reageer op dit artikel