nieuws

Zorgverzekeraars sluiten overstappers direct af

Schade

Consumenten die begin 2014 overstapten naar een andere zorgverzekeraar kunnen bij hun oude verzekeraar digitaal de zorgkosten van 2013 en daarvoor vaak niet meer inzien. Dit meldt de Consumentenbond naar aanleiding van klachten die zij hierover ontving. De belangenorganisatie noemt de sluiting van de persoonlijke klantenpagina’s ‘voorbarig’.

Bij de zorgverzekeringen van Achmea (zoals Zilveren Kruis, FBTO, Agis), Menzis en Zorg en Zekerheid zijn de persoonlijke pagina’s direct op slot gegaan. ASR Zorgverzekeringen geeft  volgens de Consumentenbond wel het goede voorbeeld. Daar kunnen verzekerden nog 5 jaar inloggen; bij VGZ en DSW 3 jaar. De zorgverzekeraars ONVZ, CZ en Eno laten consumenten nog 1 jaar in hun eigen declaraties terugkijken. Achmea geeft in een reactie bij de Consumentenbond aan te werken aan een langduriger inzicht. Menzis stelt dat ze de kwestie op de agenda van dit jaar heeft gezet. Bij Zorg en Zekerheid kunnen consumenten een overzicht op papier opvragen.

Belastingaangifte

“Consumenten moeten natuurlijk wel toegang tot hun declaraties houden”, stelt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. “Verzekerden kunnen in de loop van dit jaar nog steeds rekeningen krijgen en die tot 3 jaar na een behandeling nog indienen. Ook is het goed om toegang te blijven geven zodat declaraties gecontroleerd kunnen worden. En dan is de overzichtspagina van de oude verzekering voor velen ook nog van belang bij het invullen van de belastingaangifte.”

Reageer op dit artikel