nieuws

Verbond: pak Oud & Nieuw-vandalen steviger aan

Schade

De particuliere nieuwjaarschade is, in vergelijking met vorig jaar, met € 1 mln gedaald naar € 9 mln, zo blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. “Hoewel het positief is dat de nieuwjaarschade niet stijgt, blijven wij aandringen op een harde aanpak van Oud & Nieuw-vandalen”, zegt het Verbond.

Verbond: pak Oud & Nieuw-vandalen steviger aan

De eerste schadecijfers betreffen alleen particuliere schade aan huizen, inboedel en auto’s. Het daadwerkelijke schadebedrag loopt volgens het Verbond nog op, omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. Ook is de schade aan overheidseigendommen niet meegerekend.

Opzettelijk
Het Verbond maakt van de gelegenheid gebruik om aan te dringen op een harde aanpak van Oud & Nieuw-vandalen. “Bij het afsteken van vuurwerk kan er altijd iets misgaan en voor een ongelukje heb je een verzekering. Het plegen van opzettelijke vernielingen valt echter niet te tolereren”, aldus algemeen directeur Richard Weurding. “In overleg met Justitie willen we waar mogelijk dit soort schade verhalen op de daders.”
Snelrecht
Het Verbond is voorstander van een stevige aanpak van relschoppers in de vorm van snelrecht en het bestraffen van plegers van geweld tegen hulpverleners. Weurding: “Het is betreurenswaardig dat het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners – met name brandweerlieden – deze jaarwisseling is toegenomen. Juist zij zetten zich in voor onze veiligheid. Wie daar aan tornt, moet worden aangepakt.”
Claims
De prognose van het Verbond is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. Vanwege het regenachtige weer bleven veel feestvierders binnen of waren slechts kort op straat. “Dat zorgde voor minder vuurwerkschade en vandalisme. De claims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto’s en daken/gevels – vaak als gevolg van zwaar (illegaal) vuurwerk”, aldus het Verbond.

Reageer op dit artikel