nieuws

City Box moet toedrachtrapportage brand overleggen

Schade

De Rechtbank Amsterdam heeft in een tussenvonnis bepaald dat City Box het onderzoeksrapport openbaar moet maken naar de oorzaak van de brand die in november 2009 de vestiging in Amsterdam Noord in de as legde. Het rapport is door Biesboer Expertise opgesteld in opdracht van verzekeraar ASR. City Box stelt het bewuste rapport momenteel niet in handen te hebben, maar daaraan heeft de rechter geen boodschap: “Dat betekent niet dat de bescheiden niet ter beschikking van City Box zouden staan.”

City Box moet toedrachtrapportage brand overleggen

Het rapport moet daarom uiterlijk 18 februari worden aangeleverd voor de zaak die dan op de rol staat en die is aangespannen door twee gedupeerden. Een uitspraak kan echter verstrekkende gevolgen hebben voor alle 900 gedupeerden van de brand, is de overtuiging van Eric Horssius van taxatiebureau Krantz & Polak, die hen bijstaat in diverse rechtszaken. “Op basis van een al eerder uitgelekte conceptrapportage van dit onderzoeksbureau, is  mijn verwachting dat vast komt te staan dat een aantal essentiële voorzorgsmaatregelen door City Box niet werden genomen”, aldus Horssius.
Grove schuld
Dit levert volgens hem de logische conclusie op dat City Box grove schuld had aan het ontstaan van de brand: "Aldus verwacht ik dat de conclusies geheel in lijn liggen met de feiten zoals deze uit verklaringen van huurders en betrokkenen in dit proces zijn gebleken. Hoewel City Box zich tijdens de procedure ook verdedigde door te stellen dat het laten uitbranden van het gebouw door de brandweer een blunder was en dat daardoor de schade enorm is toegenomen, verwacht ik niet dat deze stelling een veroordeling van City Box kan afwenden.”
Vertrouwen
In februari vorig jaar oordeelde de kantonrechter nog dat City Box voldoende voorzorgsmaatregelen had genomen om de brand te voorkomen. Daarom ziet City Box een eventuele nieuwe rechtszaak met vertrouwen tegemoet: “Wij hebben alle benodigde voorzorgsmaatregelen genomen om brand te voorkomen.”

Reageer op dit artikel