nieuws

Kiezen zorgpolis vaak secondenwerk

Schade

De zorgverzekering lijkt aan het einde van het jaar vooral onderzoekers bezig te houden. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid onderzoeken die tijdens het overstapseizoen verschijnt, maar ook uit de conclusie die ONVZ uit het eigen onderzoek trekt: veel Nederlanders steken amper een minuut in het uitzoeken van een nieuwe ziektekostenpolis.

Kiezen zorgpolis vaak secondenwerk

Een op de drie overstappers is er binnen 60 seconden uit, zo blijkt uit een onderzoek dat Motivaction voor ONVZ deed bij ruim 1.000 Nederlanders. Een op de vijf trekt tot een half uur uit voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering en 28% spendeert er maximaal drie uur aan. "Het zijn vooral 55-plussers die snel een besluit nemen: 42% heeft voldoende aan één minuut, tegenover 27% van de 18- tot 35-jarigen." ONVZ-bestuursvoorzitter Erno Kleijnenberg vindt dat de besluitvorming wel wat minder snel mag. "Het is erg belangrijk om wat tijd aan je gezondheid te besteden. Zo is het verstandig om verder te kijken dan de prijs. Wat wordt wel en wat wordt niet gedekt? Wat valt onder je eigen risico? En kun je zelf bepalen naar welk ziekenhuis je gaat? Daarop letten kan je helpen voorkomen dat een goedkope verzekering je duur komt te staan.”
Hoewel vergelijkingssites en websites van zorgverzekeraars de belangrijkste bronnen van informatie zijn (63%), vinden jongeren tot 25 jaar de mening van familie en vrienden ook belangrijk: die weegt voor 57% mee bij de keuze.
Grote verschillen
Independer wijst erop dat de premieverschillen groter zijn dan ooit. "Zelfs bij de eigen verzekeraar valt daardoor veel voordeel te behalen. Zorgverzekeraars die een internetvariant van hun gewone polis hebben, laten klanten daarvoor een veel lagere premie betalen dan voor de gewone zorgverzekering."
Volgens ICT-bedrijf Scanwork, dat vijf situaties vergeleek op basis van de totale nettokosten, zijn de verschillen ook bij vergelijkingssites groot. Scanwork bezocht de Consumentenbond, Independer, Verzekeringssite, Zorgkiezer, Betch en  deZorgverzekeringadviseur. "De onderlinge verschillen in uitkomsten bij de vergelijkers zijn groot en liggen soms honderden euro’s uit elkaar. In een enkel geval zelfs meer dan duizend euro." Volgens Scanwork wordt regelmatig onjuiste informatie gegeven. De site deZorgverzekeringadviseur.nl – niet toevallig een initiatief van Scanwork – gaf volgens het onderzoek de beste vergelijking. Directeur Harry Kah pleit ervoor dar zorgverzekeraars voor elke vergelijker dezelfde kortingen en vergoedingen hanteren. "Vanuit de overheid zouden hier maatregelen tegen genomen kunnen worden zodat de door de overheid zo gewenste transparantie ook in de premies van de zorgverzekering gaat ontstaan."

Reageer op dit artikel