nieuws

‘VGZ zet solidariteit zorgstelsel onder druk’

Schade

Seniorenorganisatie ANBO vindt dat er geen premieonderscheid gemaakt mag worden op basis van leeftijd bij eenzelfde aanvullend zorgverzekeringspakket. ANBO reageert daarmee op de prijsverlaging, specifiek voor jongeren, die VGZ eerder deze week aankondigde voor de aanvullende zorgverzekering 2014.

‘VGZ zet solidariteit zorgstelsel onder druk’

VGZ is overigens niet de enige verzekeraar die jongeren een premievoordeel geeft. Bij eenzelfde aanvullend pakket kan volgens berekeningen van ANBO, het premieverschil tussen jong en oud oplopen tot een paar honderd euro per jaar. "Een lagere premie voor de aanvullende zorgverzekering voor jongeren dan voor ouderen ondermijnt de solidariteit en het sociale karakter van het zorgstelsel. Een collectiviteitskorting mag, maar premieonderscheid op basis van leeftijd bij eenzelfde pakket mag niet", aldus ANBO-directeur Liane den Haan.
Europese schaderichtlijn
ANBO stelt dat het volgens de Europese schaderichtlijnen voor het schadeverzekeringsbedrijf niet is toegestaan om bij eenzelfde verzekeringspakket premieonderscheid te maken. Den Haan: "Daarnaast is er een EU-richtlijn in de maak die leeftijdsonderscheid bij goederen en diensten verbiedt. Als we nu leeftijdspremies invoeren dan staat dat haaks op het streven leeftijdsdiscriminatie bij goederen en diensten te verbieden. Die trend moeten we niet willen en ik roep minister Schippers van Volksgezondheid op daar grondig naar te kijken."

Reageer op dit artikel