nieuws

Arts roept op tot massaal opzeggen naturapolis

Schade

Gynaecoloog Henk Ruis doet een oproep aan alle Nederlanders massaal over te stappen op restitutiepolissen, naar eigen zeggen “om uit de wurggreep te komen van zorgverzekeraars. Bij de naturapolis bepaalt de verzekeraar waar de patiënt zich moet laten behandelen. Bij een restitutiepolis mag de verzekerde zelf kiezen.”

Arts roept op tot massaal opzeggen naturapolis

Volgens Ruis, algemeen directeur van vruchtbaarheidskliniek Geertgen in Eisendorp, moeten zorgverleners met de verzekeraars contracten sluiten over het aantal behandelingen dat mag worden uitgevoerd. “In de praktijk betekent dit een eenzijdig dictaat dat mij door de strot wordt geduwd. Het wel en wee van de patiënt doet er niet meer toe, het gaat alleen om geld. Vooral Achmea heeft alleen nog maar eurotekens in de ogen”, aldus Ruis.
Omzetplafond
“Van de zorgverzekeraars mag ik slechts 600 behandelingen per jaar doen, terwijl ik pas uit de kosten ben bij 1.000. Dat betekent dat ik een half jaar kan draaien en daarna de deuren moet sluiten.” Volgens Ruis stellen verzekeraars eenzijdig een omzetplafond vast dat veel lager is dan de geleverde omzet. “Terwijl in die omzet al 20% korting zit en de tarieven 11% stijgen.” Daarom heeft behandelcentrum Geertgen besloten om geen contract meer te sluiten met die zorgverzekeraars die een ‘onredelijk’ plafond willen vaststellen.
Dictatuur
Ruis roept daarnaast op om massaal de naturapolis op te zeggen en over te stappen naar een restitutiepolis. “Dan zijn we van de plafonds af en mag de patiënt zelf kiezen. Je krijgt de behandeling die je zelf wil, waar je zelf wil en wanneer je zelf wil. Door massaal over te stappen op een restitutiepolis laat je als samenleving ook zien dat je zelf je beslissing wil nemen waar je behandeld wil worden. De dictatuur van de zorgverzekeraars kan hierdoor weggestemd worden.”

Reageer op dit artikel