nieuws

Ab Klink: ‘Kwaliteit is de oplossing’

Schade

Ab Klink gaat op 1 januari van Booz & Company naar VGZ. In een exclusief interview met AMPlus geeft de oud- minister van Volksgezondheid zijn kijk op de zorgsector.

Ab Klink: ‘Kwaliteit is de oplossing’

Klink legt in het gesprek vooral de nadruk op verbetering van de kwaliteit van de zorg. Nu is er te veel drang om het volume te maximaliseren. "Onze inschatting is dat € 4 tot € 8 miljard van de naar schatting € 30 miljard aan uitgaven in de curatieve zorg te besparen is, door kwaliteitsinitiatieven te stimuleren en in te voeren."

Denken

Dat vraagt alleen van zorgaanbieders en zorgverzekeraars wel een andere manier van denken en organiseren, meent Klink. "Zo zou een specialist betaald moeten worden voor de tijd die nodig is om een patiënt voor te lichten over de voor- en nadelen van operaties en behandelingen, in plaats van de specialist alleen te betalen voor het aantal behandelingen dat hij uitvoert. Hierdoor kunnen samen met de patiënt goede afwegingen worden gemaakt, waardoor ongewenste behandelingen, onnodige doorverwijzingen en onderzoeken worden voorkomen. Een goede begeleiding van patiënten zal op den duur leiden tot lagere kosten", aldus Klink.

Flinke bijdrage

Klink denkt dat het stimuleren van bijvoorbeeld therapietrouw door zorgverleners steeds belangrijker wordt. Hij is van mening dat zorgverzekeraars daar ook een flinke bijdrage aan kunnen leveren, door bij hun respectievelijke inkoop en verwijzingen de voorkeur te geven aan kwaliteitsziekenhuizen.
"Dan haal je capaciteit en volume weg bij de zorginstellingen die niet voor kwaliteit maar voor omzet gaan. Kwaliteitsziekenhuizen en samenwerkingsverbanden die complicaties en overbehandeling voorkomen, worden daarvoor beloond. Het stimuleren van kwaliteit en het verminderen van de zorgkosten gaan dan hand in hand."
Het hele interview staat in de zorgspecial van AMPlus die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel