nieuws

Vijf zorgverzekeraars beticht van kwakzalverij

Schade

De meester Kackadorisprijs 2013, beter bekend als de Kwakzalversprijs, wordt dit jaar uitgereikt aan het samenwerkingsverband van de zorgverzekeraars VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ.

Vijf zorgverzekeraars beticht van kwakzalverij

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de vijf zorgverzekeraars uitverkoren omdat zij willen dat alternatieve therapeuten een ‘pluis-niet-pluis’ gevoel aanleren. "Zij moeten daarvoor voldoende medische en psychosociale kennis in huis hebben om ‘aan te voelen’ wanneer ze een patiënt door moeten sturen naar een reguliere arts." Het speciaal hiervoor ontwikkelde pluis-niet-pluis opleidingsprogramma wordt volledig de grond ingeboord door de VtdK. "Hierin ligt de nadruk op de veiligheid van patiënten en cliënten. Of patiënten een zinnige behandeling krijgen aangeboden is geen criterium. De opleiding wordt geaccrediteerd door het CPION, een private onderneming die erkenningen afgeeft voor het ‘alternatieve circuit’. Maar accreditatie door CPION heeft geen enkele wettelijke betekenis. In Nederland is de NVAO, het enige wettelijke instituut dat onderwijskwaliteit bewaakt en instituten accrediteert. De zorgverzekeraars misleiden het grote publiek door deze nepdiploma’s op ernstige wijze en bevorderen kwakzalverij op nog niet eerder vertoonde wijze." Achmea kreeg exact tien jaar geleden de eerste Kwakzalversprijs uitgereikt voor de dekkingen van Zilveren Kruis Achmea.

Reageer op dit artikel