nieuws

Ongekend hoog aantal grote branden

Schade

Ongekend hoog aantal grote branden

Het aantal miljoenenbranden in ons land is fors opgelopen. De schadelast voor verzekeraars is inmiddels opgelopen tot € 503,5 miljoen. Daarmee lijkt 2013 qua schadelast zelfs hard op weg een recordjaar te worden. Dat schrijft het Nivre in haar jongste kwartaaloverzicht grote branden.

In de eerste negen maanden van dit jaar deden zich in ons land 109 grote branden voor waarbij de schade wordt geraamd op één miljoen euro of meer. Dit is het hoogste aantal miljoenenbranden sinds de start van de registratie ervan in 1998.
Bijna hoger dan het jaar van de vuurwerkramp
Deze branden zorgden voor een schadelast voor verzekeraars van € 503,5 miljoen. "Dat is na 2000, het jaar van de vuurwerkramp in Enschede (€ 571,7 mln), de grootste schadelast die zich ooit in de eerste drie kwartalen van een jaar heeft voorgedaan", aldus het Nivre. De registratie van de grote branden komt tot stand in samenwerking met de bij het Nivre aangesloten expertisebureaus en met expertiseorganisaties van verzekeraars.
Drie megabranden
In het derde kwartaal van 2013 vonden er in totaal 34 miljoenenbranden plaats met een totaalschade van € 233 mln. Opvallend daarbij is dat drie grote calamiteiten bijna 70% van het totale schadebedrag vormden. De grootste ‘klapper’ was een brand in een kunststofbedrijf in Zevenaar op 6 september: geraamde schade € 65 mln. Op de tweede plaats volgt een brand op 21 juli bij een afvalverwerkingsbedrijf in Alkmaar, die naar verwachting een schadelast van € 57 mln met zich zal meebrengen. Daarna volgt een brand bij een printplatenfabriek in Kassel op 13 september met een schadelast van naar verwachting € 40 mln.

Reageer op dit artikel