nieuws

In de loopgraven om zorginkoop

Schade

Ziekenhuizen hekelen de onacceptabele voorstellen die zorgverzekeraars hen voorleggen bij de contractonderhandelingen over de zorginkoop voor 2014. "De zorgverzekeraars zijn aan het doorslaan. Veel ziekenhuisbestuurders zijn er helemaal klaar mee. Als je nu zou vragen of we de oorlog aan de verzekeraars moeten verklaren, zul je van velen een volmondig ‘ja’ horen", zegt hoogleraar Verzekeringkunde en bestuurder bij het Westfriesgasthuis, Hugo Keuzenkamp in het vakblad Medisch Contact.

In de loopgraven om zorginkoop

Volgens verschillende zorginstellingen liggen er voorstellen op tafel die wel tot 25% onder de oude afspraken uitkomen. In het artikel noemen de ziekenhuisbestuurders het extra lastig dat elke verzekeraar afzonderlijk onderhandelt en daarbij soms met tegenstrijdige voorstellen komt. "De een hanteert een speerpunt, dat voor de ander volstrekt onbelangrijk is. Er is geen gecoördineerd beleid’, aldus Bart Berden van de gefuseerde ziekenhuizen St. Elisabeth en TweeSteden in Tilburg. "Misschien moeten we maar naar één zorgverzekeraar voor heel Nederland. Dan zijn we van dat geëikel af. Zo is een ziekenhuis niet meer te managen." 
Groei is geen recht
Ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ziet grote weerstand ontstaan bij individuele ziekenhuizen en GGZ-instellingen om tot de afgesproken lagere groei te komen. "Afgelopen zomer hebben ziekenhuizen, GGZ-instellingen en zorgverzekeraars met minister Schippers (VWS) afgesproken dat de zorg volgend jaar maximaal 1,5% mag groeien. Deze maximale groeiruimte wordt door sommige ziekenhuizen ten onrechte beleefd als een ‘recht op groei’. Voor zorgverzekeraars is de afspraak uit het zorgakkoord de bovengrens voor de gehele sector." De koepel van zorgverzekeraars benadrukt dat de harde onderhandelingen nodig zijn in het belang van een betaalbare zorgpremie.

Reageer op dit artikel