nieuws

DSW dreigt met gijzeling Gizem K.

Schade

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eist, onder last van een dwangsom, dat de Amsterdamse Opvoedpoli een controle door DSW zorgverzekeraar toestaat, om na te gaan of er juiste zorg is verleend en gedeclareerd. Vorige week stelde DSW in een andere zaak nog de directrice van de Rotterdamse zorginstelling More te laten gijzelen zolang zij alle onterechte declaraties niet heeft teruggestort.

DSW dreigt met gijzeling Gizem K.

De NZa ondersteunt het verzoek van de DSW om duidelijk te maken dat instellingen gegevens moeten leveren als een verzekeraar daarom vraagt. "Maar zorgverzekeraars hebben zelf de bevoegdheid en het recht hierom te vragen. Als een zorgaanbieder daar niet aan meewerkt is dat een overtreding van de wet", aldus de NZa. Als de Opvoedpoli nu nog niet meewerkt, kan de NZa vervolgstappen nemen, zoals een hogere dwangsom of een bestuurlijke boete opleggen.
Gijzelen Gizem K.
De zaak van de Rotterdamse zorginstelling More kreeg vorige week aandacht in een programma van Radio Rijnmond. In juli won de zorgverzekeraar een rechtszaak tegen More en haar bestuurder Gizem K. Op basis hiervan kon DSW een ingestelde vordering uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid uitvoeren. DSW-directeur Chris Oomen vertelde in het programma dat de directrice van de zorginstelling More persoonlijk alle onterechte declaraties (ca. € 86.000) moet terugbetalen. Doet ze dat niet, dan overweegt de verzekeraar haar te laten gijzelen. Oomen is vooral geërgerd over het feit dat iemand in Nederland met een paar klikken een vergunning voor een nieuwe zorginstelling kan krijgen. Volgens hem kon ook Gizem K. na het More-debacle gewoon weer een nieuwe instelling beginnen.

Reageer op dit artikel