nieuws

‘Verzekeraars kunnen echt zelf meer doen om fraude te bestrijden’

Schade

‘Verzekeraars kunnen echt zelf meer doen om fraude te bestrijden’

Als verzekeraars en juristen het hebben over bestrijding van verzekeringsfraude, dan gaat het veelal over sancties en kijken ze zelden over de schutting bij wetenschappen als psychologie en criminologie. Een gemiste kans volgens hoogleraar Verzekeringsrecht professor Mop van Tiggele in een interview in vandaag verschenen ‘schadespecial’ van AMplus.

"Van de criminologie kunnen we bijvoorbeeld leren dat gelegenheid de dief maakt. Verzekeraars moeten er dus voor zorgen dat in de polisvoorwaarden zo weinig mogelijk ‘verleiding’ zit en dat de pakkans voor fraudeurs wordt vergroot. Doen ze dat niet, dan moeten ze accepteren dat misbruik een ‘fact of life’ is en er niet over zeuren."
In het verzekeringsrecht bestaan nog veel witte vlekken op de kaart als het gaat om fraudebestrijding, concludeert Van Tiggele: "Er is heel veel niet uitgezocht en we weten niet hoe de pakkans werkt."  Hoewel de pakkans voor verzekeringsfraudeurs dermate klein is dat cijfers hierover niet worden gepubliceerd, vindt Van Tiggele nadrukkelijk niet dat verzekeraars dan niets moeten doen om het fraudeprobleem te verkleinen. De kosten die ze soms moeten maken om fraude te kunnen aantonen, kunnen oplopen tot in de tienduizenden euro’s. "Er zijn uitspraken waarin de rechter beslist dat de fraudeur die maar moet betalen. Dat is wat mij betreft volkomen terecht."
 
Voor abonnees van AMplus is het artikel hier te lezen.
 

Reageer op dit artikel