nieuws

Zorgverzekeraars onderscheppen fors meer dubieuze nota’s

Schade

In 2012 hebben de zorgverzekeraars voor een bedrag van ruim 1,2 miljard euro aan niet correcte zorgnota’s onderschept en afgewezen.

Zorgverzekeraars onderscheppen fors meer dubieuze nota’s

Het grootste deel van dat bedrag, naar schatting zo’n 1 miljard euro, is onderschept tijdens de controles vooraf van de binnenkomende declaraties. Daarnaast is er voor 198 miljoen euro aan dubieuze zorgnota’s onderschept door controles achteraf. In 2011 was dat circa 800 miljoen door controle vooraf en 167 miljoen door controles achteraf. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onder alle zorgverzekeraars.
Om van fraude te kunnen spreken moet onder andere bewust handelen aantoonbaar zijn. In 2012 konden de zorgverzekeraars dit voor 6 miljoen euro aantonen (2011: 7,7 miljoen). Voor een bedrag van 9,5 miljoen euro bleef het vermoeden van fraude overeind, maar kon de fraude niet aangetoond worden. En voor 370.000 euro bleek het uiteindelijk om een fout te gaan, en was het geen fraude.
In totaal keerden de zorgverzekeraars in 2012 circa 33 miljard euro uit aan zorgkosten (basiszorg Zorgverzekeringswet).

Reageer op dit artikel