nieuws

SON hoeft explosieschade ‘Charlotte’ niet te betalen

Schade

De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat de Schepen Onderlinge Nederland (SON) terecht heeft geweigerd de schade te betalen die in juli 2004 is ontstaan na een explosie tijdens het ontgassen van de binnenvaarttanker Charlotte bij Oberhausen, Duitsland. Het reglement vervoer gevaarlijke stoffen zou hierbij niet in acht zijn genomen. De schade voor Rederij Danes en financier Rabobank Merwestroom, die de reparatiekosten voorschoot, bedraagt in totaal € 3.225.000.

SON hoeft explosieschade ‘Charlotte’ niet te betalen

Na het lossen van nafta in Bottrop lag het schip bij Oberhausen afgemeerd aan een kegelplaats in het Rhein-Herne kanaal. De tanker ontplofte, nadat een nafta damp-/luchtmengsel tijdens het illegaal ontgassen vlam vatte. Hierbij kwam de kapitein om het leven. “Ontgassen had op grond van de geldende regelgeving niet op de betreffende wijze en op de betreffende locatie mogen geschieden”, aldus een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag.
De Charlotte was nog hagelnieuw toen de explosie plaatsvond. Rederij Danes had zich in april 2004 bij het sluiten van de verzekeringsovereenkomst met SON laten bijstaan door een verzekeringsmakelaar. Danes voerde aan dat deze verzekeringsmakelaar ook niet op de hoogte was van de uitleg die SON  aan de uitsluitingsbepaling geeft, maar daar had de Hoge Raad geen boodschap aan. Het gaat  namelijk  niet zozeer om de betekenis die de verzekeringsmakelaar aan dit beding hecht, maar om de omstandigheid dat SON mocht aannemen, gezien de professionele begeleiding van de rederij, dat Danes begreep dat de bepaling de betekenis had die SON daaraan hechtte, namelijk  dat schades die verband houden met niet-inachtneming van het reglement vervoer gevaarlijke stoffen niet zijn gedekt. De makelaar zou ervan zijn uitgegaan dat het beding “(in de branche)” niet de betekenis had die SON eraan toekent.
De volledige uitspraak van de Hoge Raad vindt u  hier.

Reageer op dit artikel